Poradna: Konec v práci, přechod na hlavní činnost a zálohy na pojistném

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Lukáš: V práci skončím vzájemnou dohodou koncem srpna, pořád však budu OSVČ. Pouze přejdu z vedlejší činnosti na hlavní činnost. Zálohy jsem zatím neplatil. Jak to budu mít nyní?

V dotazu píšete, že jste z dosaženého zisku z vedlejší samostatné výdělečné činnosti neplatil zálohy na sociálním a zdravotním pojištění. To znamená, že hrubý zisk jste měl do limitu pro neplacení sociálního pojištění, takže sociální pojištění jste vůbec neplatil, pojištěn jste byl ze zaměstnání. Zdravotní pojištění platí zaměstnanci vykonávající vedlejší samostatnou výdělečnou činnost jednorázově, pro účely placení zdravotního pojištění není žádný limit pro neplacení jako je tomu u sociálního pojištění.

Nová situace – hlavní činnost

Od září však již budete vykonávat hlavní samostatnou výdělečnou činnost. Výše uvedené výhody platí pouze pro výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti již budete muset platit měsíční zálohy. Od září budete platit minimální měsíční zálohy. Na sociálním pojištění 2944 Kč a na zdravotním pojištění 2722 Kč. Za leden 2024 již budete muset platit novou vyšší minimální měsíční zálohu na zdravotním pojištění, její výše bude známá ve druhé polovině září. Od odevzdání přehledů za rok 2023 budete platit již nové zálohy na sociálním i zdravotním pojištění, které budou odpovídat dosaženému zisku, při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti se vždy platí alespoň minimální měsíční zálohy.

Splatnost záloh

Měsíční záloha na zdravotním pojištění je splatná do 8 dne následujícího měsíce. Měsíční záloha na sociálním pojištění je splatná do konce příslušného měsíce.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí