Budou americké akcie pokračovat v růstu i ve druhé polovině roku?

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Americký akciový trh opět překvapil všechny investory. Rok 2023 měl být pokračováním scénáře z roku 2022, kdy jak akciový, tak dluhopisový trh zaznamenaly významný pokles o desítky procent. Tento propad byl způsoben růstem úrokových sazeb na americkém dolaru. Jelikož Federální rezervní systém (Fed) v prvním pololetí roku 2023 pokračoval v utahování měnové politiky, očekávalo se, že dojde ke snížení hodnot akciového trhu. Nicméně se tak nestalo.

Silný růst v prvním pololetí 2023

Prakticky všechny sledované americké indexy zaznamenaly v prvním pololetí roku 2023 dvouciferný růst. Tento výrazný nárůst akcií byl především důsledkem výkonnosti největších amerických společností, jako jsou Apple, Google, Tesla, Meta a další. Zvláštní pozornost vzbuzuje výrobce grafických karet Nvidia, jehož akcie od začátku roku zaznamenaly neuvěřitelný růst o 217 %. Takový silný růst v období zvyšujících se úrokových sazeb vzbuzuje pochybnosti. V tomto článku se nebudeme zabývat těmito pochybnostmi. Místo toho se zaměříme na podmínky, za kterých by růst amerických akcií mohl pokračovat i ve druhém pololetí.

Spolupráce ze strany Fedu

Klíčovým faktorem rozhodujícím o budoucím růstu akcií do konce roku 2023 bude nepřekvapivě americký Fed. Fed musí ujistit trhy, že jeho měnová politika bude i nadále předvídatelná. To znamená, že Fed v nejbližší době oznámí konečnou podobu nejvyšší úrokové sazby. Obecně se očekává, že Fed ještě zvýší sazby dvakrát. Jakékoli pochybnosti o konečné hodnotě úrokových sazeb by vyvolaly paniku na akciových trzích. Sazby blížící se k 6 % by automaticky překazily současný růstový trend.

Pozitivní makroekonomická data

Rozhodnutí Fedu jsou ovlivňována makroekonomickými údaji, zejména inflací. Poslední dostupná data z amerických úřadů ukazují pozitivní vývoj. Americká inflace klesá a dosahuje 3 %. Nicméně Fed se zaměřuje především na jádrovou inflaci, která podle údajů dosahuje 4,8 %. I jádrová inflace klesá, ale dosažení inflačního cíle 2 % je stále dlouhá cesta. Americké akcie budou růst pouze za předpokladu, že jádrová inflace potvrdí sestupný trend každý měsíc. Rozhodnutí Fedu a čísla týkající se inflace budou mít největší vliv na vývoj amerického akciového trhu ve druhém pololetí roku 2023.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí