Agentura Fitch snížila hodnocení francouzského státního dluhu

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Současný proces utahování měnové politiky se projevuje především v bankovní krizi. SVB, First Republic Bank anebo Credit Suisse zavřely dveře svým klientům jednou provždy. Jenomže bankovní sektor není jediný, který trpí zvyšováním úrokových sazeb. Z nedávné historie okolo řeckého dluhu víme, že novou krizi může kdykoliv odstartovat i vysoké státní zadlužení vyspělých zemí.

Zhoršující se stav francouzských financí

Fitch je jednou ze tří agentur zabývajících se hodnocením dluhů. Od hospodářské krize v roce 2008 sice mají pošramocenou pověst, protože společnostem, které nebyly schopny splácet své dluhy, tehdy dávaly nejlepší možná hodnocení. V analýzách ohledně státních dluhopisů však zůstávají tyto agentury spolehlivé. Na konci dubna agentura Fitch snížila hodnocení francouzského dluhu z AA na AA-. Francie je tak na tom nyní mimochodem stejně jako Česká republika. Samotná známka poukazuje na to, že dluh je pořád kvalitní, jinak řečeno, nehrozí jeho nesplacení. Avšak snížený rating vždy znamená větší náklady na dluh v podobě vyšších úroků. Pro Francii je to jen potvrzením jejího pozvolného úpadku. V roce 2012 ztratila prestižní hodnocení AAA a od té doby nic nenaznačuje změnu trendu.

Proč se známka zhoršila

Velmi zajímavé byly i důvody pro snížení hodnocení, protože poukazují na společné problémy západních ekonomik. Zaprvé je to rostoucí nepoměr mezi zadlužením a HDP. Pro Francii jde hned o dvojitý problém. Tempo zadlužování stoupá, avšak významný růst HDP je v nedohlednu. Francouzská vláda není schopná dlouhodobě snížit státní výdaje. Druhým důvodem jsou zvyšující se náklady na obsluhu státního dluhu. Podle agentury Fitch dosáhne v příštích dvanácti měsících přes 15 % francouzských státních dluhopisů termín své splatnosti. Je evidentní, že to bude stát řešit další půjčkou. Náklady na úroky se však za poslední půlrok prakticky zdvojnásobily. Loni na ně Francie včetně bankovních poplatků vynaložila 53,2 miliard euro, což výrazně přesáhlo náklady na armádu. Pro letošní rok bude tato částka ještě větší.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí