Poradna: Proč se mi důchod zvyšuje méně než ostatním?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

David: Přes dva roky jsem v důchodu, takže se i můj důchod valorizoval. Bohužel vždy značně méně než čtu v novinách, že se budou důchody zvyšovat. Chápu, že když jsem měl nižší příjmy, tak mám i nižší důchod. Proč mám ale každé zvýšení důchodu nižší, než lidé s vysokými příjmy, kterým byl přiznán vysoký důchod. Vždyť už byli jednou zvýhodněni…

Všechny státem vyplácené důchody se pravidelně valorizují od ledna. Každý státní důchod se skládá ze základní výměry a procentní výměry. Základní výměru důchodu mají všichni penzisté stejně vysokou a při výpočtu procentní výměry záleží na konkrétním průběhu pojištění. Při pravidelné valorizaci se zvyšuje základní výměra důchodu v korunách všem stejně a procentní výměra příslušným procentem.

  • Např. od ledna 2023 se zvýšila základní výměra důchodu o 140 Kč a procentní výměra o 5,1 %. To znamená, že lidem s vysokým důchodem se měsíční částka zvýšila více než lidem s nízkými příjmy. Máte tedy pravdu, že i při valorizaci jsou zvýhodněni lidé s vysokými příjmy.

Praktický výpočet

Penzista X s důchodem 14000 Kč v prosinci 2022 má od lednové valorizace měsíční důchod 14656 Kč a penzista Y s důchodem 28000 Kč v prosinci 2022 má od lednové valorizace měsíční důchod 29370 Kč. Penzista Y si polepšil o 1370 Kč a penzista X o 656 Kč.

Mimořádná valorizace 2022

V roce 2022 proběhly dvě mimořádné valorizace, kdy se zvyšovala příslušným procentem pouze procentní výměra důchodu.

Příslušná legislativa se může změnit

Výpočtová formule valorizace závisí na platné legislativě, která se může během let samozřejmě změnit. Dle aktuální situace skutečně platí, jak píšete, že důchodci s vysokými důchody si přilepšují z důvodu valorizací více než důchodci s nižšími penzemi.

TIP: Kalkulačka průměrný mzdy pro důchod

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí