Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2022

štítek Daně čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Daňoví poplatníci s příjmy ze závislé činnosti přikládají k daňovému přiznání potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele.

V případě práce během roku pro více zaměstnavatelů se k daňovému přiznání za rok 2022 přikládá potvrzení o zdanitelných příjmech od všech zaměstnavatelů. V případě, že se do daňového přiznání uvádí příjmy z dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, potom je nutné přiložit potvrzení o zdanitelných příjmech i z těchto zaměstnání.

Praktický příklad – Neuvedení příjmů z DPP

Živnostník Filip si během roku 2022 přivydělával na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a méně. U zaměstnavatele nepodepsal prohlášení k dani a byla mu odvedena 15% srážková daň. Pan Filip příjem z této dohody do daňového přiznání uvádět nebude, nemusel si tedy vyžádat potvrzení o zdanitelných příjmech. Uvádět do daňového přiznání příjmy z dohody o provedení práce při odvodu srážkové daně se vyplatí pouze v případě, že vzniká nárok na její alespoň částečné vrácení při nižších příjmech, což není případ pana Filipa.

Důležité údaje v potvrzení

V potvrzení o zdanitelných příjmech jsou důležité zejména dva údaje: celková roční hrubá mzda a odvedená zálohová daň z příjmu během roku.

  • Ve dvoustránkovém daňovém formuláři se do řádku 22 uvádí úhrn příjmů od všech zaměstnavatelů a do řádku 52 se uvádí úhrn sražených záloh na daň z příjmu ze závislé činnosti.
  • Ve čtyřstránkovém daňovém formuláři se úhrn příjmů od všech zaměstnavatelů uvádí do řádku 31 a úhrn sražených záloh na daň z příjmu ze závislé činnosti do řádku 84.

Daňový přeplatek

Pokud jsou roční daňové zálohy ze zaměstnání vyšší než roční daňová povinnost, potom vzniká nárok na daňový přeplatek. Daňoví poplatníci s nárokem na daňový přeplatek vyplňují „žádost o vrácení přeplatku na dani z příjmu“, která je u dvoustránkového daňového formuláře na první straně dole a u čtyřstránkového daňového formuláře na čtvrté straně dole.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí