Potvrzení od finančních institucí

štítek Daně čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Při splnění zákonných podmínek snižují daňový základ za rok 2022 nezdanitelné položky. Mezi ně patří mimo jiné i vklady na životní pojištění, penzijní připojištění, doplňkové penzijní spoření nebo zaplacené úroky z hypotéky. Pro nárok na snížení daně z příjmu za rok 2022 je nutné k daňovému přiznání doložit příslušné potvrzení.

Všechny finanční instituce – tj. banky, penzijní společnosti i pojišťovny zasílají při nároku na daňový odpočet příslušné potvrzení automaticky. Pokud se náhodou neobdrží, tak je potřeba si ho vyžádat. Daňový základ není možné bez doložení příslušného dokladu snížit. Potvrzení od příslušné finanční instituce je přitom nutné doložit, ať už se vyplňuje dvoustránkové nebo čtyřstránkové daňové přiznání.

Snížení daňového základu

Pro daňové poplatníky s ročním daňovým základem za rok 2022 do 1867728 Kč znamená každá tisícikoruna daňového odpočtu daňovou úsporu 150 Kč. Pro daňové poplatníky s daňovým základem nad 1867728 Kč přináší každá tisícikoruna daňového odpočtu daňovou úsporu dokonce 230 Kč. Důvodem je skutečnost, že v Česku jsou dvě daňové sazby – 15 % a 23 %, přičemž za rok 2022 podléhají vyšší daňové sazbě právě příjmy nad uvedený daňový základ.

Pozor na limity

Od základu daně je možné odečíst u každého daňového odpočtu pouze maximální částky uvedené v § 15 zákona o dani z příjmu. Např.:

  • U životního pojištění je to 24000 Kč.
  • U penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření rovněž 24000 Kč, ale pro účely daňového odpočtu se hodnotí měsíční vklady nad 1000 Kč. Např. na maximální daňový odpočet tak dosáhnou lidé spořící si pravidelně měsíčně na svoji smlouvu 3000 Kč a více.
  • Zaplacené úroky z hypotéky nebo stavebního spoření, kterým je řešena vlastní bytová situace mohou snížit základ daně maximálně o 300000 Kč, pokud byla vlastní bytová potřeba úvěrem řešena do konce roku 2022. Od 1. ledna 2021 je maximální limit 150000 Kč.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí