Příloha číslo jedna daňového přiznání za rok 2022

štítek Daně čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Daňoví poplatníci s příjmy ze samostatné výdělečné činnosti musí ke svému čtyřstránkovému daňovému přiznání doložit i přílohu číslo jedna, kde se vypočítá dílčí základ daně ze samostatné výdělečné činnosti.

V příloze číslo jedna se uvádí příjmy a výdaje za loňský rok. Nerozlišuje se přitom, zdali byla samostatná výdělečná činnost vykonávána pouze po část roku nebo celý rok. Výdaje se uplatní ve skutečné výši nebo výdajovým paušálem, přičemž příslušnou variantu je nutné zakřížkovat.

Spolupráce v příloze číslo jedna

Při využití institutu spolupráce se v příloze číslo jedna uvede částka příjmů a výdajů, které se na spolupracující osobu převádí. V praxi je spolupracující osobu nejčastěji manželka (manžel). Spolupracující osoba má stejné daňové povinnosti jako ostatní OSVČ. Přílohu číslo jedna tedy rovněž vyplňuje. Celkový dílčí základ daně ze samostatné výdělečné činnosti je vypočten v řádku číslo 113 a následně se přenese do řádku číslo 37 na straně číslo dva daňového přiznání.

Vykonávané činnosti

V příloze číslo jedna se rovněž uvedou vykonávané činnosti. Jestliže jsou výdaje stanoveny výdajovým paušálem, potom se při výkonu více činností uplatní výdajový paušál u všech činností. Sazby výdajového paušálu jsou 30 %, 40 %, 60 % nebo 80 % v závislosti na vykonávané činnosti.

  • 80% výdajový paušál lze uplatnit pro příjmy ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství a z příjmů z živnostenského podnikání řemeslného, nejvýše však do částky 1600000 Kč
  • 60% výdajový paušál lze uplatnit pro příjmy z živnostenského podnikání, nejvýše do částky 1200000 Kč
  • 40 % výdajový paušál lze uplatnit pro jiné příjmy ze samostatné výdělečné činnosti, nejvýše do částky 800000 Kč
  • 30% výdajový paušál lze uplatnit pro příjmy z nájmu majetku zařazeného v obchodním majetku, nejvýše do částky 600000 Kč

Praktický příklad

Podnikatelka Simona má roční příjem za rok 2022 ze samostatné výdělečné činnosti 2400000 Kč a výdaje uplatní 60% výdajovým paušálem (ostatní živnost). Výdaje tedy uvede do přílohy číslo jedna ve výši 1200000 Kč, což je maximum a nikoliv ve výši 1440000 Kč, což je 60 % z dosažených příjmů.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí