Poradna: Vydělávám víc než manžel, může on být na mateřské?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Adéla: Za dva měsíce očekáváme s manželem narození prvního dítěte. Vydělávám více než manžel, tak nás napadlo, že by byl na mateřské on. Lze to? Co musíme udělat?

Váš manžel může čerpat peněžitý příspěvek v mateřství (mateřskou), ale až po šestinedělí. V prvních šesti týdnech budete mateřskou pobírat Vy. Váš manžel bude moci čerpat mateřskou od 7. týdne do 28. týdne, celková podpůrčí doba u mateřské je právě 28 týdnů. Po uplynutí nároku na mateřskou se pobírá rodičovský příspěvek, který je dávkou státní sociální podpory.

Nutnost pojištění se vztahuje i na manžela

Nárok na mateřskou není, na rozdíl od rodičovského příspěvku, automatický. Žadatel musí splnit zákonné podmínky, kterými jsou: získání doby pojištění alespoň v rozsahu 270 dní v posledních dvou letech a účast na pojištění v den nástupu nebo nástup na mateřskou v ochranné lhůtě). Výpočet mateřské je samozřejmě stejný pro matku i otce.

Uzavření písemné dohody

Mateřskou nemohou pobírat oba rodiče současně. Aby mohl Váš manžel dostávat mateřskou na účet, tak musí s Vámi sepsat dohodu o tom, že bude o dítě pečovat. Uvedenou dohodu je vhodné podepsat přímo na místně příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení. Pokud je Váš manžel zaměstnancem, tak bude u svého zaměstnavatele čerpat mateřskou dovolenou. Jestliže zůstane Váš manžel doma s dítětem i po skončení nároku na mateřskou, tak bude čerpat rodičovskou dovolenou a pobírat rodičovský příspěvek, o který se žádá na místně příslušném úřadu práce.

TIP: Kalkulačka mateřské

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí