Fed a ECB bojují zvedáním sazeb proti inflaci

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Tento týden byl velmi bohatý na dění kolem centrálních bank. Centrální bankéři měli možnost naposled v tomto roce zvednout úrokové sazby. FED, ECB, Bank of England i Švýcarská centrální banka zvedly svoje sazby o 50 bazických bodů. Všichni tito bankéři chtějí být i nadále nesmlouvaví v boji s inflací.

Powell a měkké přistání

Zatím to tak vypadá, že nejlépe si vede americký Fed. Powell se tak snaží odčinit svoje chyby z předchozích let, kdy neviděl inflaci přicházet a pak tvrdil, že je pouze přechodná. Úsilí americké centrální banky bylo odvděčeno překvapivě nízkou inflací. Podle amerického statistického úřadu za listopad dosáhla 7,1 %. Analytici přitom očekávali pokles inflace z 7,7 % na 7,3 %. Při pohledu na vývoj v USA je jasné, že inflace má sestupnou tendenci. Rychlost poklesu Powella překvapila a proto si mohl dovolit zvednout sazby o 50 bazických bodů. Nezaměstnanost neroste. Americká ekonomika ještě není v recesi. Powell zatím vše pilotuje, aby došlo k měkkému přistání.

ECB imituje FED

ECB napodobila americké kolegy a už nezvedla sazby o 75 bazických bodů jako na minulém zasedání, ale o pouhých 50. K zmenšení hiku došlo i přesto, že sazby na euro jsou mnohem menší než na americkém dolaru. Pro euro nyní sazba dosahuje 2,5 %, zatímco americká úroková sazba je na 4,25 %. V Eurozóně inflace stále roste. Je otázkou, zda jsou 2,5 % dostatečně vysoká úroková sazba, aby měnová politika měla dostatečné restriktivní charakter.

Rezignace ČNB

Na závěr roku má naplánovanou schůzí i naše ČNB. 21 prosince s největší pravděpodobností ke zvedání sazeb nedojde. Guvernér Michl ve svém projevu u příležitosti jmenování nových členů rady ČNB prohlásil, že boj s inflací je prioritní. To se však neodráží v činech i přesto, že čísla inflace za listopad dopadla špatně. ČNB sazby ponechá s největší pravděpodobností na stejné úrovni. Michl nabádá lidi ke spoření. Ale proč spořit když inflace je více než dvakrát vyšší než současná úroková sazba?

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí