Poradna: Mohu začít podnikat v předdůchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Ondřej: Před půl rokem jsem skončil v zaměstnání a začal pobírat předdůchod, nyní jsem se rozhodl začít podnikat. Mohu při pobírání předdůchodu mít příjem z podnikání?

Během pobírání předdůchodu na účet můžete mít libovolně vysoké příjmy, a to i ze zaměstnání nebo samostatné výdělečné činnosti. Při předdůchodu totiž čerpáte vlastní naspořené finanční prostředky v doplňkovém penzijním spoření, proto není výdělečná činnost nijak limitována.

Platba daní

Čerpání předdůchodu samozřejmě nijak nesnižuje Vaše daňové povinnosti, takže do finančních kalkulací je vhodné zahrnout i platbu daně z příjmu fyzických osob, sociálního pojištění a zdravotního pojištění. Předdůchod automaticky neosvobozuje od platby daní, pro účely placení zdravotního pojištění se však výkon samostatné výdělečné činnosti v předdůchodu považuje za výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti, což znamená, že nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ jako je tomu při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti.

Možnost volby předčasného důchodu

V dotazu nepíšete, kdy dosáhnete řádného důchodového věku. Jenom na doplnění tedy uvádím, že předčasný důchod přiznaný v roce 2022 je finančně výhodnější než přiznaný řádný důchod v roce 2023. Při pobírání předčasného důchodu je možné mít příjem, který nezakládá účast na nemocenském pojištění, tj. ze samostatné výdělečné činnosti je nutné mít hrubý zisk do limitu. Je však možné si požádat o přiznání předčasného důchodu s pozastavením jeho výplaty, čímž se zajistí výhodnější výpočet roku 2022 a v takovém případě je možné mít libovolné příjmy, neboť předčasný důchod se ještě na účet nedostává. Souběh předčasného důchodu a předdůchodu je přitom možný.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí