Poradna: Předdůchod nebo předčasný důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Miroslav: V práci jsem to už fyzicky nezvládal, výpovědní lhůta mi skončí koncem listopadu. Mám odejít do předčasného důchodu nebo předdůchodu? Do důchodového věku mi chybí necelé tři roky?

V předdůchodu jsou čerpány vlastní naspořené peníze v doplňkovém penzijním spoření a v předčasném důchodu se čerpá státní důchod. Vzhledem k tomu, že předdůchod nevyplácí stát, tak je dokonce možný souběh předčasného důchodu a předdůchodu.

Proč odejít do předčasného důchodu?

Předdůchod volí v praxi lidé, kteří si zodpovědně spořili v doplňkovém penzijním spoření a mají dostatečně vysoké úspory na penzi a přitom nechtějí nebo nemohou pracovat až do důchodového věku a přitom se chtějí vyhnout trvale krácenému předčasnému důchodu. Vzhledem k tomu, že letos je výpočet starobního důchodu (řádného nebo předčasného) velmi výhodný, tak pro Vás bude výhodnější odejít do předčasného důchodu. V dotazu píšete, že již nemůžete pracovat, takže předpokládám, že odchod do důchodu necelé tři roky před dosažením řádného důchodového věku máte velmi dobře promyšlený.

Naspořené peníze můžete čerpat kdykoliv

Kdy a za jakých podmínek budete k předčasnému důchodu čerpat předdůchod, to záleží na Vás. O předčasný důchod je však pro Vás vhodné si požádat ještě do konce roku 2022, neboť výpočet je výhodnější než v roce 2023 a zpětně se o předčasný důchod žádat nedá.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí