Poradna: Vyšší příjmy z podnikání než zaměstnání a nižší důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Pavel: Celý život jsem měl výrazně vyšší příjmy z podnikání než moje manželka ze zaměstnání a teď mi byl přiznán mnohem nižší důchod. To je opravdu podnikání tak důchodově znevýhodněno?

Legislativa upravující podnikání a zaměstnání se výrazně liší, život zaměstnance a OSVČ je v mnoha ohledech výrazně odlišný. OSVČ odvádí během svého produktivního života méně na sociálním pojištění než zaměstnanci (se zohledněním plateb zaměstnavatele za zaměstnance) a následně mají v důchodu nižší penzi. U OSVČ totiž není rozhodující důchodovou částkou ani roční příjem ani roční zisk, ale polovina daňového základu (vyměřovací základ). Zejména OSVČ využívající výdajový paušál mohou mít skutečný zisk citelně vyšší než daňový základ a jejich vypočtený důchod tak neodpovídá jejich životnímu standardu před odchodem do důchodu. Pro důchodové účely jsou však rozhodující platby na sociálním pojištění, které jsou v takovém případě nižší než si některé OSVČ připouští.

Praktický příklad

Pan XY má za rok 2022 příjem ve výši 980000 Kč a výdaje 588000 Kč (60% výdajový paušál). Hrubý zisk je tedy 392000 Kč (980000 Kč – 588000 Kč). Roční vyměřovací základ, tedy částka, ze které se za rok 2022 bude sociální pojištění počítat, činí ale 196000 Kč (392000 Kč × 50 %). Pro důchodové účely je na tom pan XY za rok 2022 stejně jako zaměstnanec s hrubou mzdou 16333 Kč (196000 Kč: 12 měsíců).

Manželka může mít vyšší důchod

Vaše manželka tedy může mít značně vyšší důchod než Vy, přestože měla čistou mzdu nižší než Vy čistý zisk z podnikání. Rozhodující jsou částky, ze kterých se během produktivního života platilo sociální pojištění a tyto částky jsou u zaměstnanců zpravidla značně vyšší než u OSVČ, jak jsem Vám ukázal v praktickém příkladu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí