Vymstí se Muskův pokus ovládnout Twitter?

štítky Investice Stalo se čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Po zmíněné otočce Musk začal tvrdit, že Twitter obsahuje mnohem víc falešných účtů, než se oficiálně uvádí. To je sice možná pravda, ale nejde o nic neznámého. Nikdo nečekal, že by tato skutečnost mohla celou transakci zhatit. Tato výtka se vnímala jako Muskova snaha stlačit cenu níže.

Muskovy útoky na Twitter

Problém falešných účtů není podle Muska jediný. Coby nekompetentní kritizoval také samotné vedení Twitteru, nazval ho špatně řízenou společností. To se samozřejmě negativně podepsalo na cenách akcií, a to ve chvíli, kdy společnost ještě nevlastnil.

Odpověď Twitteru

Společnost Twitter si najala nejlepší právníky, aby ji dokázali z celé situace vysekat. Bude se nyní snažit Muska donutit soudní cestou, aby Twitter koupil. Nehledě na to, jak se musí cítit zaměstnanci a jakou mají chuť pracovat pod novým šéfem, který o nich šíří pomluvy. Muska soudy nedonutí společnost koupit, ale právníci Twitteru během procesu mohou donutit Muska k dalším kontroverzním výrokům, které poškodí cenu akcií firmy. A právě tyto částky po něm mohou vymáhat. Twitter dokáže, že kvůli Muskovým výrokům přišel o obří částky na své burzovní kapitalizaci. V soudním sporu tak nepůjde o milion amerických dolarů, ale velmi pravděpodobně o stovky milionů. A to jsou sumy, pro které jsou připraveni se prát ti nejlepší američtí právníci. Navíc již teď má celý spor obrovskou mediální sledovanost.

Skončí Musk v roce 2022?

Rok 2021 byl rokem Elona Muska. Do čehokoliv se pustil včetně Tesly, bitcoinu, dogcoinu nebo jen výměn na Twitteru, vše se mu dařilo. Zato letošek je pro něj velmi těžký. Akcie Tesly od začátku roku ztratila přes 38 % a kryptoměny zažily jeden z nejhorších pádů. S nákupem Twitteru se Musk ocitl ve slepé uličce. Buď od transakce opravdu ustoupí, a tudíž může čekat soudní proces. Nebo znovu změní názor a společnost bude chtít koupit, ale za původní vysokou cenu. Nižší by se znovu stala předmětem táhlých soudních sporů. Musk zkrátka neměl dobrou ruku, když si vybral tuto investici. V minulosti už ovšem ukázal, že se dokáže z mnoha těžkých situací dostat. A tak lze očekávat, že přijde s úplně novým tématem, aby odvrátil pozornost od neúspěchu s Twitterem.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí