Legendární britský investor varuje před největší superbublinou na světových trzích – 2. díl

štítky Investice Měnová politika přečtete do minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Jeremy Grantham považuje za evidentní, že se nacházíme v největší finanční bublině za poslední dekádu. Otázkou je jen, kdy tato bublina praskne. Datum samozřejmě neznáme, můžeme se ale snažit chránit naše investice a připravovat se na splasknutí bubliny.

Potenciál 50 % krachu

V rozhovoru pro Bloomberg Grantham odhadl, že současné akcie jsou nadhodnoceny o 50 %. V případě krachu bychom se dostali zpět na úroveň propadu způsobeného covidem na jaře 2020. To je samozřejmě velmi odvážné tvrzení. Krach zapříčinil právě zběsilý růst trhů od poslední krize, který však není podložený fundamenty, tzn. reálnými výsledky firem. Trhy rostly díky zásahu centrálních bank. Utažení měnové politiky může být spouštěčem výprodejů. Z pohledu technické analýzy se světové trhy dostávají do fáze konsolidace. Od ledna je jasné, že nekonečný růst cen si dal přestávku a trhy nyní vyčkávají. I přes současný 10% pokles oproti rekordním hodnotám z roku 2021 trhy nezažívají apokalypsu, vydat se mohou oběma směry. Právě při dalších poklesech bychom měli otestovat jejich odolnost. Podle Granthama je velmi malá a situace na burze může kdykoliv nabýt katastrofických rozměrů.

Co máme podle Granthama dělat?

Pokud si stejně jako Jeremy Grantham myslíme, že krach je blízko, musíme na něj být samozřejmě připraveni. Na burze není zase tolik důležité, zda jsme měli pravdu, či nikoliv, ale jestli jsme na konci roku na investicích vydělali, nebo prodělali. Grantham nyní investorům doporučuje mít dostatek cash, neboli uzavřít pozice, které jsou teď výnosné, abych si připravili hotovost pro další investování. Pokud chceme i nyní kupovat akcie, měli bychom se zaměřit především na defenzivní tituly a rozvíjející se trhy, které mají větší potenciál než americké a evropské akcie. Britský investor i nadále doporučuje nákup zlata, a to i přesto, že poslední rok stagnovalo.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí