Švýcarská centrální banka varuje před přehřátým trhem s nemovitostmi

štítky Investice Realitní trh přečtete do minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Ceny nemovitostí rostou po celém světě. Švýcarský nemovitostní trh je jedním z nejstabilnějších a nejvyhledávanějších. Ceny domů ve Švýcarsku jsou vysoké. I přesto, že za druhé čtvrtletí vzrostly podle švýcarských oficiálních statistik meziročně o pouhých 2,1 %, švýcarská centrální banka varuje před bublinou na trhu.

Červený ukazatel

Banka disponuje v podstatě velmi jednoduchým ukazatelem. Srovnává objem nasmlouvaných hypoték se švýcarským HDP. Ideálně by tato dvě čísla měla být ve vzájemné korelaci. Když roste HDP, měl přiměřeně stoupat i objem hypoték. Avšak v poslední době pozorujeme nárůst množství hypoték bez odpovídajícího růstu HDP. Jinak řečeno, trh se přehřívá.

Příčina bubliny

Hlavní příčinu současného stavu vidí Švýcarská centrální banka ve snaze fyzických osob spekulovat na trhu s nemovitostmi. Přes 47 % nájemního trhu mají ve svých rukách fyzické osoby. Lidé vidí v nákupu bytu v první řadě investiční příležitost, a to před potřebou mít kde bydlet. Právě spekulanti nakupující investiční byty ženou ceny vysoko. Vlivem toho si rodiny nemohou koupit vlastní bydlení. Ve Švýcarsku má byt v osobním vlastnictví pouze 38 % obyvatel. Ve městech jako Ženeva je to dokonce pouze 18 %, jak uvedla Valérie Lemaigreová, šéfka Ženevské kantonální banky. Švýcaři tak nakupují byty ne proto, aby v nich bydleli, ale aby je pronajímali.

Konec bubliny

Tento stav skončí ve chvíli, kdy se Švýcarská centrální banka rozhodne zvednout úrokové sazby. Ty jsou ve Švýcarsku v důsledku poptávky po švýcarském franku záporné, na hodnotě -0,75 %. Tlak na růst sazeb po celém světě se jistě nevyhne ani alpskému státu. Již dnes se předpokládá, že 20 – 30 % nových hypoték v zemi je při úroku 3 % velmi riskantních. Když k tomu připočteme nárůst cen energií, vyjde nám, že celý trh s nemovitostmi stojí na vratkých nohou, a to nejen ve Švýcarsku.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí