Jak vydělat na tom, pokud FED zvedne úrokové sazby?

štítky Investice Měnová politika přečtete do minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Americký FED na poslední tiskové konferenci oznámil, že zamýšlí úrokové sazby zvednout o rok dříve, než původně zamýšlel, mělo by se tak stát již příští rok. Přestože nevíme, jestli k tomu skutečně dojde, jiné státy už úrokové sazby zvedly: Norsko, Island, Maďarsko nebo Česká republika.

Důsledky zvednutí sazeb

Jelikož se zdá, že tento krok bude neodvratný, položme si otázku: Kdo na tom vydělá a jak se změní pohled na peníze? Velmi zjednodušeně řečeno, zvýšení sazeb bude znamenat růst úroku na půjčování a tedy tvoření nových peněz. Tento pohyb by mělo taktéž doprovázet zvednutí sazeb na spořicích účtech. Avšak stejně jako když roste cena benzínu, čerpací stanice rychleji zdražují, zatímco při poklesu zlevňují pomaleji, i banky hned zvedají sazby u půjček a hypoték, ale u spořicích účtů zvyšují úroky mnohem pomaleji. Druhým efektem by mělo být posílení těch měn, které úrokové sazby zvedly. Jde zatím o zvýšení v rovině čtvrtiny procenta, velké pohyby nebo přímo skokové změny nemůžeme očekávat. Pokud však dolar a euro budou i nadále zvýšení sazeb odkládat, můžeme se dočkat toho, že tyto světové měny budou dlouhodobě oslabovat.

Kde jsou příležitosti?

Pokud nedojde k panice na finančních trzích během malého zvýšení sazeb, jsou dobrou investicí nákupy akcií bank. Právě banky by měly na drahých penězích nejvíc vydělat. Protože hlavním posláním bank zůstává vedle investic půjčování a uchovávání peněz drobných střadatelů, znamenají větší úrokové sazby automaticky větší zisk. Pokud navíc bude zvýšení sazeb velmi slabé, nedojde k vlně krachů, jen si několik lidí nebo firem jednoduše nepůjčí peníze. Navíc možná ani k poklesu úvěrové aktivity nedojde, protože pokud je inflace větší než úrok, na který si půjčujeme, vyplatí se půjčovat si i nadále. Na investory, kteří mají rádi dividendy, navíc čeká odměna v podobě tučné dividendy z nerozdělených zisků z roku 2020.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí