Zadlužení zemí eurozóny skokově vzrostlo

štítky Koronavirus Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Není žádným překvapením, že dluh zemí EU kvůli koronaviru vzrostl. Obecnou strategií jednotlivých států Evropské unie bylo vyplácet štědré podpory, aby se během uzávěr udržela ekonomická síť firem. Již před rokem francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že uzávěry jsou nutné, ať to stojí, co to stojí. Účet za rok 2020 je už na stole a krize ještě zdaleka zažehnána není.

Statistika Eurostatu

Podle Evropské statistické agentury vzrostl dluh všech devatenácti zemí používajících euro o 1, 24 bilionu eur. Pro lepší představu tato částka zhruba odpovídá španělskému HDP za rok 2020. Součet všech dluhů se vyšplhal na astronomických 11,1 bilionů eur. V poměru k HDP celé eurozóny toto zadlužení tvoří 98 %. V roce 2019 pak zadlužení eurozóny dosahovalo 83,9 % k HDP. Schodek veřejných financí se prohloubil loni o 7,2 % HDP celé eurozóny. Oproti tomu v roce 2019 bylo hospodaření téměř vyrovnané a dosáhlo hodnoty 0,6 %.

Nejslabší článek: zase Řecko

V roce 2019 se svět společně s Řeckem radoval z jeho návratu na finanční trhy. Toho roku země dosáhla hospodářského růstu ve výši 2,4 %. I přes stále obrovský dluh 180 % svého HDP se zdálo, že Řeci jsou na dobré cestě. Dokonce i jejich nezaměstnanost začala klesat. Tomu je však s koronavirem konec. Dluh za rok 2020 vzrostl o 25 procentních bodů a už nyní dosahuje 205,6 % HDP. Na základě toho můžeme rozumět snaze Řeků zachránit letošní letní sezónu. Pokud zahraniční turisté letos nepřijedou, země se dostane do ještě větších problémů než během řecké krize. O to víc je s podivem skutečnost, že se řecký desetiletý dluhopis nyní obchoduje s výnosem 0,893 %. Což je o polovinu méně než výnos z amerického nebo českého dluhopisu. Trh s dluhopisy je tedy naprosto mimo realitu.

Pro úplnost dodejme, že v absolutních číslech připadá nejvyšší dluh na Itálii. Italský státní dluh dosahuje výše 2, 57 bilionů eur. V poměru k HDP stoupl na 155,8 %. To je pro třetí nejsilnější zemi eurozóny velmi špatný výsledek. Hned jak skončí covidová krize, musíme se připravit na krizi ekonomickou.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí