Jak snižuje „penzijko“ daně za rok 2020 v příkladech

štítky Daně Penze Spoření čtení na 2 minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

V daňovém přiznání je možné si snížit daňový základ o zaplacené vklady na smlouvu o penzijním připojištění nebo doplňkovém penzijním spoření až o 24 tisíc Kč. Podívejme se na praktické příklady.

Do měsíčního vkladu na smlouvu o penzijním připojištění nebo doplňkovém penzijním spoření ve výši 1000 Kč jsou tyto finanční produkty podporovány státem formou státního příspěvku. Pro účely daňového odpočtu se hodnotí až vlastní vklady občana na smlouvu nad 1000 Kč měsíčně, přičemž daňový základ za celý rok 2020 je možné snížit maximálně o 24 tisíc Kč. Při využití maximálního daňového odpočtu se snižuje daň z příjmu o 3600 Kč (24000 Kč × 15 %).

Snižuje se jenom daň z příjmu

Přestože je vlastní spoření na penzi ve státem podporovaných finančních produktech s ohledem na životní úroveň v penzi velmi zodpovědné, tak nemá žádný vliv na výpočet sociálního (důchodového) pojištění. Při splnění zákonných podmínek dochází pouze k úspoře na dani z příjmu fyzických osob.

Příklad 1) – Příspěvek zaměstnavatele

Paní Jitka si musí za rok 2020 podat daňové přiznání, neboť mimo příjmy ze zaměstnání má i příjem z nájmu. Měsíčně si spoří na svoji smlouvu o doplňkovém penzijním spoření 1500 Kč a dalších 1500 Kč ji na smlouvu zasílá zaměstnavatel. Za rok 2020 uplatní daňový odpočet v celkové částce 6000 Kč (1500 Kč – 1000 Kč) × 12 měsíců), neboť pro účely daňového odpočtu se nezapočítávají vklady zaměstnavatele.

Příklad 2) – Podnikání po část roku

Paní Monika byla v prvních třech měsících loňského roku nezaměstnaná, následně zahájila samostatnou výdělečnou činnost. Po celý rok 2020 si měsíčně spořila na svoji smlouvu o doplňkovém penzijním spoření 3500 Kč. V daňovém přiznání uplatní paní Monika maximální daňový odpočet ve výši 24000 Kč. Pro účely daňového odpočtu nerozhoduje, kolik měsíců trvala samostatná výdělečná činnost nebo zaměstnání.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí