Sankce za nelegální práci jsou vysoké

štítky Právo Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

V případě práce na černo ušetří zaměstnavatel minimálně 33,8 % na povinném pojistném, které za zaměstnance neplatí, navíc nemusí dodržovat ustanovení zákoníku práce ohledně dovolené, pracovní doby, přestávky či přesčasů.

Zaměstnavatelé umožňující práci na černou jsou samozřejmě neseriózní a zaměstnanci by na takovou nabídku neměli nikdy přistoupit. Nelegální práce je legislativou sankciována, přičemž pokutu může obdržet nejenom zaměstnavatel, ale i zaměstnanec.

Neplacení pojistného

Zaměstnavatelé odvádí za zaměstnance v pracovním poměru vždy sociální a zdravotní pojištění, a to i při práci na zkrácený úvazek. Na sociálním pojištění odvádí zaměstnavatel za zaměstnance 24,8 % z hrubé mzdy a na zdravotním pojištění 9 % z hrubé mzdy. Úspora na pojistném však není jediným důvodem pro nabízení práce na černo některými neseriózními zaměstnavateli. Dalšími důvody jsou nedodržování ustavení zákoníku práce a žádná evidence a administrativa. Současně se často nedodržují pravidla BOZP.

Co je práce na černo?

Nelegální práce se vykonává v případě, že občan pracuje pro fyzickou nebo právnickou osobu bez jakéhokoliv pracovněprávního vztahu. Při odhalení práce na černo nějakou státní institucí (např. úřadem práce, inspektorátem práce, celním úřadem) zákon o zaměstnanosti umožňuje uložit velmi vysoké pokuty. V praxi musí být uzavřena písemně i dohoda o provedení práce nebo dohoda o pracovní činnosti, ústní sjednání není možné ani u pracovních dohod.

  • Dle zákona o zaměstnanosti se fyzická osoba dopustí mimo jiné přestupku tím, že vykonává nelegální práci (§ 139, písmeno c) zákona o zaměstnanosti), přičemž za tento přestupek je možné uložit pokutu do 100000 Kč.
  • Právnická osoba nebo podnikající fyzická osoba se přestupku dopustí mimo jiné tím, že umožní výkon nelegální práce (§ 140, odstavec 1, písmeno c) zákona o zaměstnanosti, přičemž za tento přestupek lze uložit pokutu až 10000000 Kč, nejméně však 50000 Kč.

Na práci na černo se nepřistupuje

Přistoupit na práci na černo se nevyplatí ani ve finančních problémech, existuje zde riziko obdržení vysoké pokuty, nemožnosti se soudně domoci nevyplacené mzdy či jiných plnění po zaměstnavateli a při výkonu práce se nelze úspěšně dovolávat na ochranu zaměstnance stanovenou v zákoníku práce.

Petr Gola

Další články k tématu Práce na černo

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí