Jakým ekonomickým výzvám a nástrahám bude čelit Joe Biden?

štítky Politika Stalo se čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Nový prezident USA vděčí za své vítězství hlavně neobvyklému kontextu zdravotní krize kolem covidu. Američtí voliči v první řadě potrestali Donalda Trumpa za špatné zvládnutí krize. I když se to podle hlavních médií nezdá, Joe Biden je v Americe vnímán jako velmi kontroverzní postava spjatá s předchozí vládou Baracka Obamy. Nehledě na politické preference se nyní zaměřme na ekonomický stav země a řešení, která chce Biden uvést do praxe.

Růst nerovností

Nejpalčivějším problémem USA, který koronavirus ještě urychlil, je nárůst nerovnosti mezi lidmi. V období od 18. března do 4. června loňského roku vystoupal počet nezaměstnaných Američanů na 42,6 milionů. Za tutéž dobu však majetek nejbohatších Američanů vzrostl o 565 bilionů dolarů, tedy o 19,5 %. Tento nárůst bohatství je způsobený zejména akciovým růstem z první poloviny roku 2020 a není až tak reálný. Důležitou otázkou nicméně je, zda je tato situace dlouhodobě udržitelná.

Bidenův recept na krizi

Vyřešit problém nerovnosti mezi obyvateli USA má vyřešit přerozdělování bohatství. Jinak řečeno, větší zdanění bohatých lidí a firem. Zámožným Američanům s ročním příjmem větším než milion dolarů se zvedne daň z příjmu z 37 % na 39,6 %. Daň z příjmů právnických firem pak vzroste z 21 % na 28 %. Novinkou má být také zdanění zisku, který mají společnosti v cizině, a to ve výši 21 %. Přestože Bidena podporovaly velké technologické společnosti a před volbami samy prohlašovaly, že se chtějí podílet na sociální spravedlnosti zvýšením daní, rychlost, s jakou chce Bidenova administrativa daňové změny prosadit, je překvapila.

Chaos na trzích?

Jak souvisí zvýšení daní s možným chaosem na světových trzích? Biden bude muset řešit problém nerovnosti nejen uvnitř Spojených států. Vrásky na čele mu přidělává také velmi komplikovaný vztah s Čínou. Pokud se zvednou daně, a to zejména úspěšným americkým společnostem, jejich rozvoj se přibrzdí. Oslabení technologických gigantů formou vyšší daňové zátěže bude velmi výhodné pro čínské firmy. Ty se netají touhou jim konkurovat a stát se světovými lídry také v technologických inovacích. Pokud se tak stane, může světové trhy zasáhnout opravdové zemětřesení. Pokud nedojde k otevřené eskalaci a konfrontaci sil mezi Čínou a USA, bude asijský region v příštích letech růstový. Investoři by ho v současnosti neměli opomíjet.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí