Jednoduché tipy, jak vnést jaro do domácnosti

štítek Domácnost čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Jaro je již v plném proudu, ale jak jistě víte, právě měsíc duben je velmi proměnlivý a náladový. Jeden den nás může šimrat sluníčko svými paprsky po tváři, druhý den se může mračit. Pokud chcete mít stále dobrou náladu, i když venku se to přívětivě netváří, přineste si trochu jara k vám domů.

Je nejvyšší čas, pokud jste tak ještě neučinili, odložit těžké tkaniny a tmavé doplňky. Kožešinové polštářky vyměňte za barevné, veselé. Těžké závěsy vyměňte za lehčí a světlejší. Jaro je časem znovuzrození a obnovy v přírodě, takže totéž udělejte s vaším interiérem.

Květiny

Ideální způsob, jak oživit barevně interiér, jsou květiny. Ať už čerstvé řezané ve vázičce nebo kytky v květináči. Nemusí to být žádné konkrétní odrůdy nebo barvy, květiny vždy rozjasní prostor, bez ohledu na to, jaký druh zvolíte. Použijte je pro aranžmá stolu, poličky, skřínky či okenního parapetu.

Tip: Okenní parapety jsou ideálním místem pro umístění květin a různých dekorací, ale dají se využít i mnohem zajímavěji. Parapet můžete využít například jako barovou desku, jako pracovní stůl nebo třeba na něj dát pelíšek pro kočku. Další inspiraci najdete v článku: Jak využít okenní parapet.

Lehčí tkaniny

Odložte těžší materiály, které jsou vhodné pro zimní měsíce. Patří sem pletenina, vlna, kožešina. Nahraďte je lehkými látkami v jasných barvách se zábavnými vzory jara.

Vzhled lampy

Jednoduchý, ale účinný způsob, jak provést jarní aktualizaci, je změnit stínítka na lampách, ať už stolních či stojacích. Můžete je obalit stejnou látkou, která se objeví na polštářích či závěsech.

Malování

Jaro a léto je ideální období k výmalbě, protože můžete otevřít okno dokořán a barva tak rychle schne. Pokud máte v plánu novou výmalbu, můžete zkusit některou z nových odstínů, případně si zajímavý odstín i sami namíchat. Čerstvá výmalba dělá s interiérem divy. Malovat nemusíte všechny zdi, mnohdy stačí jen jedna v rozdílné barvě.

Barevné květináče

Dobrý nápad je také použít v interiéru barevné květináče. Buď jim můžete opatřit nové potahy ušité z látky, omotat je barevnými provázky nebo jednoduše nabarvit. Látkové potahy na květináče jsou však lepší volbou, protože je můžete měnit dle aktuální sezóny.

Ložní povlečení

Převlékněte svou postel do nového povlečení a ustelte si jako na louce. Zajímavé jsou motivy kytek, motýlků, ptáčků. Zvolit však můžete i mořskou tématiku nebo vybrat jednobarevné povlečení a vzorovaný přehoz. Nechte jaro proniknout i k vám domů.

Gabriela Kortová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí