5 typických znaků boho interiérů aneb jak bydlí lidé vyznávající bohémský styl života

štítek Domácnost čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Boho styl (bohémský styl) poznáte ihned, jakmile vstoupíte do interiéru. Čím je tento styl tak zvláštní? Je zkrátka úplně jiný, než běžné interiéry. Prostě bohémský. Než se dostaneme k bližší specifikaci, prozradíme si, kde se vůbec tento styl vzal.

Vznikl ve 30. letech 20. století ve Francii společně s hnutím básníků a jiných umělců jako potřeba odlišit se od střední vrstvy. Slovo bohémský lze interpretovat také jako kreativní, bláznivý, uvolněný, nespoutaný žádnými pravidly. Tento styl v podstatě kombinuje několik stylů dohromady. Totéž platí o eklektickém stylu, ale přeci jen mezi těmito dvěma styly existují určité rozdíly. Boho styl je víc zaměřený na duševní stránku, přírodní materiály, květiny. Co můžete také často vídat v interiérech zařízených v boho stylu, jsou mandaly a lapače snů. Přinášíme vám 5 typických znaků, podle kterých zaručeně poznáte, že jde o boho interiér.

1. Barvy a vzory 

Už jsme se zmínili, že jde o bláznivě zařízený interiér. Tudíž zapomeňte na dokonalou souhru barev a vzorů. Boho styl překypuje pestrými barvami i vzory, které je možné různě kombinovat. Ať už jde o proužky, puntíky či geometrické tvary.

2. Rostliny

V interiéru zařízeném v bohémském stylu nesmí rozhodně chybět rostliny. Oblíbené jsou zejména sukulenty, kaktusy a palmy. Velké zelené listy bývají často i na tapetách nebo závěsech. Celkově si tento styl potrpí na přírodních dekoracích.

3. Odlišné styly i materiály

Pokud se vám líbí retro, venkovský styl bydlení, ale trochu i vintage či industrial, máte možnost použít od každého něco. Bohémský styl je prostě uvolněný, takže je pouze na vás, co si vyberete. Z materiálů hraje prim kámen, dřevo, kůže, ale i sklo a různé typy kovů. Pro boho styl jsou typické přehozy s třásněmi, polštářky, látky i na stěnách – většinou v podobě mandal nebo něčeho přírodního (kytka, strom, zvíře). Často se polštářky povalují nejen na pohovce, ale i na podlaze. Oblíbené jsou také kožené puffy s marockým vzorem.

4. Osvětlení 

Zapomeňte na klasické lustry. Tento styl vyznává kreativní doplňky. Stínidla lustrů a lamp mohou být z látky, ale i háčkované, případně vyrobené ze zavařovacích sklenic či láhví od vína. Chybět nebudou ani zajímavé svícny a svíčky. Celkově bude interiér přizpůsoben k odpočinku a pravidelné meditaci.

5. Mandaly 

Mandaly jsme už zmínili. Ty prostě neodmyslitelně patří do boho stylu. Mandaly mohou být ručně malované nebo součástí určitého vybavení, jako je přehoz, koberec, puff, závěs, ubrus a další. Vedle mandal se těší velké oblibě i lapače snů a tzv. yarn wall art. Tedy umělecké výrobky na stěnu, vyrobené z háčkovací či pletací příze.

Gabriela Kortová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí