Penzijní produkty a příspěvek zaměstnavatele

štítek Penze přečtete do minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Příspěvek zaměstnavatele zaměstnanci na smlouvu o penzijním připojištění a smlouvu o doplňkovém penzijním spoření patří mezi oblíbené firemní benefity. Legislativou je zapojení zaměstnavatelů do spoření zaměstnanci na penzi podporováno.

Pro příspěvky zaměstnavatele zaměstnanci na státem podporované finanční produkty, mezi které patří i penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření, jsou daňově osvobozeny. Za rok 2018 jsou od daně z příjmu z fyzických osob, sociálního pojištění a zdravotního pojištění osvobozeny souhrnné příspěvky zaměstnavatele do částky 50 000 Kč. Na maximální daňové výhody se dosáhne při měsíčním vkladu 4 167 Kč.

Praktický příklad

Zaměstnavatel AB přispívá zaměstnanci na smlouvu o doplňkovém penzijním spoření 3 500 Kč měsíčně. Zaměstnavatel AB z příspěvku zaměstnanci na smlouvu neplatí ani sociální pojištění ani zdravotní pojištění. Kdyby však zaměstnavatel o částku 3 500 Kč zvýšil zaměstnanci hrubou mzdu, tak by musel z této částky platit povinné pojistné v souhrnné výši 34 % (25 % na sociálním pojištění a 9 % na zdravotním pojištění). Zaměstnanec Dvořák z příspěvku zaměstnavatele na smlouvu rovněž neplatí sociální pojištění ani zdravotní pojištění a ani daň z příjmu.

Praktický příklad

Zaměstnavatel XY přispívá zaměstnanci Pokornému na smlouvu o doplňkovém penzijním spoření 3 000 Kč měsíčně. Zaměstnanec Pokorný si sám na smlouvu o doplňkovém penzijním spoření spoří pouze 300 Kč měsíčně. Pro účely nároku na státní příspěvek se však hodnotí pouze vlastní vklady zaměstnance. Panu Pokornému tedy náleží měsíční státní podpora ve výši 90 Kč.

Praktický příklad

Paní Šťastná pracuje u zaměstnavatele na základě dohody o provedení práce. I paní Šťastné může zaměstnavatel přispívat na smlouvu o doplňkovém penzijním spoření. Paní Šťastná má příjem ze závislé činnosti dle § 6 zákona o dani z příjmu, přestože pracuje na dohodu o provedení práce a vztahuje se na ni daňové osvobození pro příspěvky zaměstnavatele.

Petr Gola

Další články k tématu Třetí důchodový pilíř

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí