Postupné ukončení činnosti

štítek Právo čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

K ukončení samostatné výdělečné činnosti vedou jednotlivé bývalé OSVČ různé důvody, např. nedostatečný zisk, náročnější administrativa, více daňových povinností, velká časová náročnost nebo touha po změně. Kdy ukončit činnost úplně a kdy ji jenom omezit?

Před samotným ukončením samostatné výdělečné činnosti je vhodné si dobře promyslet, zdali je lepší samostatnou výdělečnou činnost ukončit úplně nebo je výhodnější přejít na vedlejší samostatnou výdělečnou činnost a vykonávat ji při zaměstnání. Při volně druhé varianty se nelze samostatné výdělečné činnosti věnovat ve stejném rozsahu jako při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti, přesto může být v těchto situacích vedlejší samostatná výdělečná činnost zdrojem zajímavého přivýdělku.

Spolupráce s nejlepšími zákazníky

Každá OSVČ má různou strukturu zákazníků. Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti při zaměstnání se lze maximálně věnovat pouze nejlepším zákazníkům, kteří platí řádně a včas, jsou spokojeni s odvedenou prací a během plnění zakázky nedochází k žádným dohadům a řešení problémových situací. Výhodou vedlejší samostatné výdělečné činnosti je skutečnost, že si lze zákazníky vybírat a u zavedené činnosti není nutné již hledat nové zákazníky a brát i složitější, náročnější a méně ziskové zakázky. Vedlejší samostatnou výdělečnou činnost je nutné brát pouze jako přivýdělek k zaměstnání. Pro dlouhodobý výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti je potřeba, aby tato činnost přinášela radost a uspokojení. V opačném případě je možné vykonávat samostatnou výdělečnou činnost při zaměstnání pouze po omezenou dobu, neboť je to časově velmi náročné.

Přechod z hlavní na vedlejší činnost

Pro živnostníky, kteří si nejsou jistí, zdali chtějí činnost ukončit či nikoliv, je dobré popřemýšlet o výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Veškerá administrativa přechodu z hlavní na vedlejší je snadná. Pokud se následně během zaměstnání podaří získat velké zakázky pro samostatnou výdělečnou činnost, tak je možné opět přejít z vedlejší na hlavní činnost a pracovní poměr ukončit. Jestliže je samostatná výdělečná činnost zcela ukončena, tak opětovný rozjezd a získávání nových zákazníků je již poměrně velmi složitý.

Dluhy se ukončením nemažou

Když samostatná výdělečná činnost genereruje ztrátu a v brzké době nelze oprávněně očekávat obrat, tak je vhodné samostatnou výdělečnou činnost co nejdříve ukončit, dokud je možné případné neuhrazené závazky ještě řešit dohodou. Všechny závazky je nutné hradit i po skončení samostatné výdělečné činnosti. Ukončení činnosti až při velkých problémech není řešením, neboť řešení dluhové situace může celou rodinu nejenom finančně poznamenat na řadu let dopředu. Finanční problémy je tedy potřeba řešit ihned, neboť se výrazně zvyšuje šance na zvládnutelné řešení (např. úhrada dluhů ve splátkách).

Petr Gola

Další články k tématu OSVČ – zaměstnanec

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí