Důchodové nároky maminek

štítky Mateřská Penze Školkovné Sociální dávky čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Pro přiznání státního důchodu musí být splněna potřebná doba pojištění, která se každoročně zvyšuje. Od roku 2019 budou muset žadatelé o starobní důchod získat dobu pojištění alespoň v rozsahu 35 let. Kdy se započítává péče o děti pro důchodové účely?

Bez potřebné doby pojištění nemůže být státní důchod přiznán, proto je vhodné získání potřebné doby pojištění již v produktivním věku věnovat dostatečnou pozornost a případný výpadek řešit včas formou dobrovolného důchodového pojištění.

Péče o dítě jako náhradní doba pojištění

Do doby pojištění se započítávají nejenom odpracované roky, kdy je z příjmu odváděno sociální pojištění, ale i náhradní doba pojištění. Mezi náhradní doby pojištění mimi jiné patří:

  • doba osobní péče o dítě do 4 let věku
  • péče o dítě do 10 let závislé na péči druhé osoby v I. stupni závislosti
  • péče o dítě bez věkového omezení závislé na péči jiné osobu v II., III. nebo IV. stupni závislosti

Žádný rok pojištění se přitom nemůže pro důchodové účely započítávat jako dva roky.

Praktický příklad

Paní Novosadová pečuje o svá dvouletá dvojčata Martina a Pavlu. Přestože paní Novosadová pečuje současně o dvě děti, tak pro důchodové účely se ji bude péče o děti v rozsahu tří let započítávat jako tři roky.

Praktický příklad

Paní Svátková pečuje o svého pětiletého syna. Péče o dítě starší 4 let se však již nehodnotí jako náhradní doba pojištění. Uvedené období se paní Svátkové nebude hodnotit pro důchodové účely. Paní Svátková má v plánu nastoupit do práce až za dva roky a následující dva roky bude rodina hospodařit pouze z příjmu manžela. S ohledem na budoucí důchodové nároky však stojí za zvážení, zdali si neplatit dobrovolné důchodové pojištění. Přihláška k dobrovolnému důchodovému pojištění se podává na místně příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení.

Důchodový věk

U žen závisí důchodový věk na ročníku narození a počtu vychovaných dětí. Aktuálně se však důchodový věk mužů a žen postupně sjednocuje a v budoucnu bude důchodový věk záviset pouze na ročníku narození. Nynější maminky, tak budou mít stejný důchodový věk jako muži stejného ročníku narození a počet vychovaných dětí nebude hrát roli. Dle současně platné legislativy mají stejný důchodový věk všichni lidé narození v roce 1976 a později (66 let a 10 měsíců). Důchodový věk se však bude v následujících letech pravděpodobně měnit v závislosti na politické situaci, demografickém a ekonomickém vývoji.

Petr Gola

Další články k tématu Pojištění maminek

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí