Kdy náleží sleva na studenta?

štítek Daně čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Výdělečně činní studenti mají nárok na uplatnění slevy na studenta. Slevu na studenta je možné uplatnit naposledy za měsíc, kdy student dosáhne 26 let (student doktorského studijního programu 28 let). Jak se sleva na studenta uplatňuje?

Studenti přivydělávající si prací na zkrácený úvazek nebo na dohodu o provedení práce, mohou uplatnit slevu na studenta v měsíční výši 335 Kč. Podmínkou je podepsání prohlášení k dani u zaměstnavatele. Samostatně výděleční studenti uplatňují daňovou slevu na studenta v daňovém přiznání, za celý rok ve výši 4 020 Kč, pokud však byly splněny podmínky pro uplatnění slevy na studenta pouze po část roku, tak se sleva poměrně krátí.

Praktický příklad

Student Novák maturoval v květnu na střední škole, po maturitě si udělal poslední prázdniny během kterých nevykonával žádnou výdělečnou činnost a od 1. září 2016 začal vykonávat samostatnou výdělečnou činnost. V březnu 2017 podá pan Novák daňové přiznání za rok 2016. V daňovém přiznání může Novák uplatnit slevu na studenta za prvních osm měsíců roku 2016, neboť po tuto dobu splňoval statut studenta.

Sleva na studenta náleží pouze jednou

Někteří studenti si přivydělávají pro více zaměstnavatelů současně, zpravidla na dohodu o provedení práce. Při více příjmech z dohody o provedení práce je však možné slevu na studenta uplatnit pouze u jednoho zaměstnavatele, stejně jako slevu na poplatníka. Uvedené slevy se uplatní u zaměstnavatele, u kterého je podepsáno prohlášení k dani. Tento růžový formulář je možné podepsat i při výkonu práce na dohodu o provedení práce.

Praktický příklad

Studentka vysoké školy slečna Boháčová pracuje současně pro dva zaměstnavatele. Pro zaměstnavatele A na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou 14 000 Kč a pro zaměstnavatele B na zkrácený úvazek s měsíční odměnou rovněž 14 000 Kč. Slečna Boháčová může měsíčně uplatňovat základní slevu na poplatníka ve výši 2 070 Kč a slevu na studenta ve výši 335 Kč pouze u jednoho zaměstnavatele. Protože práce pro zaměstnavatele B je dlouhodobějšího rázu, tak má slečna Boháčová prohlášení k dani podepsáno u zaměstnavatele B.

Nárok na slevu je nutné doložit

Pro možnost uplatnění slevy na studenta je nutné písemně doložit potvrzení o studiu od příslušné střední školy, vyšší odborné školy nebo vysoké školy. Zaměstnaní studenti předkládají toto potvrzení mzdové účetní. Při opožděném doručení nemůže být v daném měsíci sleva na studenta uplatněna, což se však napraví v ročním zúčtování daně nebo daňovém přiznání. Samostatně výdělečně činní studenti přikládají potvrzení o studiu k podávanému daňovému přiznání.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí