Zaměstnavatelé si praxe cení

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Studenti, kteří si během svého studia přivydělávají, si nejenom zvyšují svoji životní úroveň, kdy mají více peněz na studentskou zábavu, ale získávají i potřebné praktické zkušenosti, které jim usnadní nástup do prvního zaměstnání po absolvování studia.

Někteří zaměstnavatelé rádi nabízí zkrácené úvazky dobrým studenům, neboť úspěšní studenti tak mohou po absolvování školy plynule přejít na plný úvazek. Mladí talentovaní zaměstnanci jsou přitom pro rozvoj firmy velmi důležití, neboť mají nové nápady a přichází s neotřelým řešením pracovních problémů. Studenti, kteří získali již během studia praktické pracovní zkušenosti, zpravidla lépe uspějí u pracovního pohovoru.

Úspěšně zvládnout studium a práci je velmi náročné, proto zkušení personalisté takové uchazeče o práci na vybrané pozice upřednostňují. Vědí totiž, že většina takových uchazečů je velmi dobře orientována na výsledek, umí pracovat s časem, se stresem a jsou výkonní, bez těchto vlastností by nešla práce a studium skloubit.

Zdravotní pojištění studentů

Studenti do 26 let jsou pro účely placení zdravotního pojištění považováni za státní pojištěnce a zdravotní pojištění za ně platí stát. Studenti tedy mají vyřešen svůj pojistný vztah u zdravotní pojišťovny a mohou mít během studia příjem, který nepodléhá placení zdravotního pojištění bez toho aniž by byli v registru příslušné zdravotní pojišťovny zařazeni jako OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů) s povinností platby zdravotního pojištění, v roce 2016 ve výši 1 337 Kč měsíčně.

Protože za studenty platí zdravotní pojištění stát, tak v případě, že studenti pracují za nižší mzdu než je minimální mzda z důvodu práce na zkrácený úvazek, tak se zdravotní pojištění počítá vždy ze skutečné hrubé mzdy a nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ jako je tomu v případě zaměstnanců, kteří nejsou pro účely zdravotního pojištění považováni za státní pojištěnce.

Samostatná výdělečná činnost je vedlejší zdroj příjmů

Výkon samostatné výdělečné činnosti během studia je pro účely placení sociálního pojištění a zdravotního pojištění považován za výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti. To je výhodné, neboť při výpočtu sociálního pojištění i zdravotního pojištění nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ jako v případě výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti a povinné pojistné se vypočítá vždy dle skutečně dosaženého hrubého zisku.

Veškeré legislativní povinnosti spojené se zahájením výkonu samostatné výdělečně činnosti jsou náročné, studenti však mají na rozdíl od ostatních OSVČ vykonávajících hlavní samostatnou výdělečnou činnost výhodu, že neplatí na sociálním a zdravotním pojištění více než odpovídá dosaženému hrubému zisku. Studium je tedy vhodnou dobou pro zahájení samostatné výdělečné činnosti, neboť daňové podmínky jsou příznivé.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí