Přivýdělek za mzdu do 9900 Kč

štítek Pojištění čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Zaměstnanec pracující na zkrácený úvazek s hrubou mzdou nižší než je 9 900 Kč, který platí zdravotní pojištění i z jiného příjmu nebo je pro účely placení zdravotního pojištění státním pojištěncem, musí odevzdat zaměstnavateli čestné prohlášení, aby neplatil zbytečně více na zdravotním pojištění.

Zaměstnanci je měsíčně na zdravotním pojištění sraženo 4,5 % z hrubé mzdy a dalších 9 % odvádí za zaměstnance zaměstnavatel. Zdravotní pojišťovna však musí za každého svého zaměstnance obdržet měsíčně minimálně 1 337 Kč, což je 13,5 % z minimální mzdy ve výši 9 900 Kč. Jestliže zaměstnanec pracuje za nižší hrubou mzdu než je minimální mzda z důvodu práce na zkrácený úvazek, tak je mu na zdravotním pojištění sraženo více, neboť musí platit doplatek do minima. Zaměstnavatel odvádí na zdravotním pojištění vždy 9 %. Výjimkou je situace, že zaměstnanec odvádí zdravotní pojištění jinde. V takovém případě musí zaměstnavateli doručit čestné prohlášení.

Praktický příklad

Paní Pokorná pracuje pouze na zkrácený úvazek za hrubou měsíční mzdu 8 000 Kč. Žádné další příjmy nemá a pro účely placení zdravotního pojištění není státním pojištěncem (např. ženou na rodičovské dovolené). Zaměstnavatel paní Pokorné zaplatí na zdravotním pojištění 720 Kč (8 000 Kč × 9 %). Paní Pokorné je z hrubé mzdy sraženo na zdravotním pojištění 617 Kč (1 337 Kč – 720 Kč).

Kdo má doručit čestné prohlášení?

Jestliže si zaměstnanec prací na zkrácený pracovní úvazek pouze přivydělává a má i jiné příjmy, potom musí svému zaměstnavateli doručit čestné prohlášení, že jako živnostník odvádí měsíčně alespoň minimální zálohy na zdravotním pojištění nebo že je zdravotní pojištění placeno alespoň z minimálního vyměřovacího základu z příjmu ze zaměstnání u jiného zaměstnavatele. Při doručení takového čestného prohlášení by zaměstnanec i z přivýdělku na zkrácený úvazek s hrubou mzdou nižší než minimální mzda odváděl na zdravotním pojištění standardní 4,5 % a neprováděl by se dopočet do minima, neboť zaměstnanec v souhrnu již platí vyšší než minimální zdravotní pojištění.

Péče o jedno dítě do 7 let nebo o dvě děti do 15 let věku

Dopočet do minima se neprovádí ani u státních pojištěnců, přičemž mezi státní pojištěnce patří i osoba celodenně osobně pečující o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do patnácti let věku. I v takovém případě je potřeba za účelem placení nižšího zdravotního pojištění doručit zaměstnavateli čestné prohlášení.

Praktický příklad

Kdyby paní Pokorná z předchozího příkladu byla pro účely placení zdravotního pojištění státním pojištěncem, tak by ji bylo z hrubé mzdy jejím zaměstnavatelem na zdravotním pojištění sraženo 360 Kč (8 000 Kč × 4,5 %).

Petr Gola

Další články k tématu Čestné prohlášení a daně

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí