Daňové zvýhodnění může uplatnit jen jeden rodič

štítek Daně čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Daňové zvýhodnění na děti může uplatnit vždy pouze jeden z rodičů, přičemž může několik měsíců uplatňovat daňové zvýhodnění otec dítěte a několik měsíců matka dítěte. Aby však mohla zodpovědná mzdová účetní uplatnit daňové zvýhodnění, tak potřebuje od druhého z rodičů čestné prohlášení, že daňové zvýhodnění neuplatňuje.

Aby mohla mzdová účetní při výpočtu čisté měsíční mzdy zohlednit daňové zvýhodnění na děti, tak musí mít zaměstnanec u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani. U starších dětí je potřeba předložit potvrzení o studiu. Protože může daňové zvýhodnění uplatňovat pouze jeden z rodičů, tak zodpovědná mzdová účetní pro uplatnění daňového zvýhodnění dále potřebuje potvrzení od zaměstnavatele druhého z rodičů nebo čestné prohlášení druhého z rodičů, že není daňové zvýhodnění uplatňováno jinde.

Daňové zvýhodnění v roce 2016

Měsíční daňové zvýhodnění v roce 2016 činí 1 117 Kč na první dítě, 1 417 Kč na druhé dítě a 1 717 Kč na třetí a další dítě. V případě, že je daňové zvýhodnění vyšší než vypočtená daň z příjmu fyzických osob, tak vzniká nárok na daňový bonus. Při čerpání daňového bonusu se neplatí nic na dani z příjmu fyzických osob a ještě se peníze od státu obdrží. Daňový bonus činí rozdíl mezi daňovým zvýhodněním a vypočtenou daní z příjmu.

Praktický příklad

V přiložené tabulce máme vypočteno, kolik je zaměstnanci sraženo z jeho hrubé mzdy na dani z příjmu nebo jak vysokou částku daňového bonusu obdrží v závislosti na počtu vychovávaných dětí u hrubé měsíční mzdy 20 000 Kč.

Text 0 dětí 1 dítě 2 děti 3 děti
Hrubá mzda 20 000 Kč 20 000 Kč 20 000 Kč 20 000 Kč
Daň z příjmu 1 950 Kč 833 Kč 0 Kč 0 Kč
Daňový bonus 0 Kč 0 Kč 584 Kč 2 301 Kč

vlastní výpočet autora

Bezdětný zaměstnanec s hrubou měsíční mzdou 20 000 Kč zaplatí na dani z příjmu fyzických osob 1950 Kč. Jeho kolega mající tři děti se stejně vysokou hrubou mzdu však nezaplatí na dani z příjmu fyzických osob nic a ještě obdrží daňový bonus ve výši 2 301 Kč. Rozdíl ve výši čisté mzdy obdržené na účet je tedy 4 251 Kč. Důvodem je uplatnění daňového zvýhodnění na tři děti ve výši 4 251 Kč (1 117 Kč + 1 417 Kč + 1 717 Kč).

Děti snižují pouze daň z příjmu

Daňové zvýhodnění se uplatňuje pouze při výpočtu daně z příjmu fyzických osob. Na výpočet sociálního pojištění a zdravotního pojištění nemá počet vychovávaných dětí vliv. Bezdětný zaměstnanec i zaměstnanec se třemi dětmi se stejně vysokou hrubou mzdou zaplatí na sociálním pojištění i zdravotním pojištění totožně vysokou částku.

Petr Gola

Další články k tématu Čestné prohlášení a daně

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí