Státní podpora u stavebního spoření

štítek Spoření čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Uzavřít smlouvu o stavebním spoření je možné i novorozenci. Na každé rodné číslo je přitom možné čerpat státní podporu, která činí maximálně 2 000 Kč za rok. Uzavření stavebního spoření dítěti je výhodné, neboť mu mohou libovolně přispívat i prarodiče.

Státní podpora u stavebního spoření činí 10 % z naspořené částky během roku, maximální roční státní podpora činí 2 000 Kč ročně. Na maximální státní roční příspěvek se dosáhne u naspořené částky během roku ve výši 20 000 Kč a více. Nárok na státní podporu mají i děti. Základnou pro výpočet státní podpory za daný rok jsou vložené vklady na smlouvu o stavebním spoření plus úroky z vkladů, ale ponížené o poplatky za vedení smlouvy. Státní podpora je MF zasílána za uplynulý rok každoročně v dubnu následujícího roku.

Státní podpora náleží i po šesti letech

Doba spoření na smlouvu o stavebním spoření činí minimálně 6 let, aby vznikl nárok na státní podporu za celou dobu trvání smlouvy. Smlouva však může běžet i po uplynutí šesti let a státní podporu je možné při dostatečných vkladech čerpat až do ukončení smlouvy.

Praktický příklad

Rodiče spoří dceři Janě na smlouvu o stavebním spoření od 10 let částku 24 000 Kč ročně, v 18 letech si bude moci Jana dle rozhodnutí rodičů peníze vybrat a libovolně utratit. Za 8 let spoření na smlouvu se obdrží státní příspěvek 16 000 Kč.

Libovolné vklady na smlouvu

Výhodou vkladů na smlouvu o stavebním spoření je, že peníze je možné na smlouvu zasílat libovolně, např. jednorázově koncem roku v závislosti na aktuální finanční situaci. Na smlouvu o stavebním spoření není tedy nutné spořit každý měsíc. Peníze na smlouvu o stavebním spoření je dokonce možné jednorázově vložit dopředu při uzavření smlouvy a přesto vznikne v následujících letech nárok na státní podporu. Uzavřít smlouvu o stavebním spoření dítěti je výhodné, neboť na smlouvu mohou přispívat i prarodiče, např. na narozeniny nebo svátek. Díky státnímu příspěvku dochází k zajímavému zhodnocení i při poklesu úrokových sazeb na finančním trhu. Stavební spoření je přitom bezpečný finanční produkt, neboť vklady jsou pojištěny do částky 100 000 euro.

Peníze mohou rodiče vybrat dříve

Od dubna letošního roku mohou peníze ze smlouvy o stavebním spoření vybrat rodiče bez souhlasu opatrovnického soudu, což bylo před daňovou novelou potřeba. K penězům na stavebním spoření se tak rodina po uplynutí šesti let dostane poměrně snadno. Peníze ze stavebního spoření přitom nemusí být určeny na bytové potřeby. K ukončení smlouvy o stavebním spoření pro nezletilé dítě se považuje dle zákona o stavebním spoření za běžnou záležitost při správě jmění dítěte, pokud k němu dojde po 6 letech trvání smlouvy. V případě, že s ukončením smlouvy pro dítě nesouhlasí všichni jeho zákonní zástupci, tak se však vyžaduje souhlas soudu.

Petr Gola

Další články k tématu Státní příspěvky pro děti

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí