Penzisté mají omezený nárok na nemocenskou

štítek Penze čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Každoročně stoupá počet penzistů, kteří pracují i během pobírání důchodu. V případě pracovní neschopnosti mají i penzisté nárok na nemocenskou. Délka výplaty je však v některých případech omezena.

V Česku jsou vypláceny starobní důchody (řádný a předčasný), invalidní důchody (invalidní důchod prvního stupně, druhého stupně a třetího stupně) a pozůstalostní důchody (vdovský důchod a sirotčí důchod).

Řádný starobní důchod a invalidní důchod III. stupně

Příjemci řádného starobního důchodu nebo invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně náleží nemocenské při pracovní neschopnosti od 15. kalendářního dne po dobu nejvýše 70 kalendářních dní, nejdéle však do dne, jímž skončila doba zaměstnání. Při více dočasných pracovních neschopností v jednom kalendářním roce se nemocenská vyplácí nejvýše po dobu 70 dní. Když je podpůrčí doba v rozsahu 70 dní vyčerpána v jednom kalendářním roce, tak nevzniká nárok na výplatu nemocenské od 1. ledna následujícího kalendářního roku, pokračuje-li dočasná pracovní neschopnost v tomto následujícím kalendářním roce.

Praktický příklad

Paní Jelínková je v řádném starobním důchodu, pracuje na smlouvu na dobu určitou. Ke konci trvání smlouvy byla paní Jelínková v pracovní neschopnosti a pobírala současně řádný starobní důchod a nemocenskou. Po uplynutí smlouvy na dobu určitou však již paní Jelínkové nemocenská náležet nebude. Starobní důchodce nemůže pobírat nemocenskou po skončení pracovního poměru.

Invalidní důchod I. stupně a II. stupně

Nárok na nemocenskou je legislativou omezen pouze u příjemců invalidního důchodu III. stupně. Příjemci invalidního důchodu I. stupně a II. stupně mají nárok na nemocenskou za stejných podmínek jako ostatní zaměstnanci. Stejně tak se nevztahují žádná speciální pravidla pro příjemce vdovského nebo vdoveckého důchodu nebo sirotčího důchodu.

Předčasný důchodce nemůže pobírat nemocenskou

Do dosažení řádného důchodového věku nemohou mít občané, kteří odešli do předčasného důchodu příjem, ze kterého je odváděno sociální (důchodové) pojištění. Pokud by takový příjem měli, tak by bylo nutné tuto skutečnost oznámit na místně příslušné OSSZ (Okresní správě sociálního zabezpečen) a po dobu výkonu takové činnosti by byla výplata předčasného důchodu pozastavena. Předčasní důchodci tak v praxi mohou současně pracovat a pobírat důchod např. při práci na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou 10 000 Kč a méně, neboť takový příjem nezakládá účast na nemocenském pojištění. V praxi tak nemůže předčasný důchodce pobírat současně předčasný důchod a nemocenskou.

Petr Gola

Další články k tématu Nárok na nemocenskou

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí