Práce na dohody a nemocenská

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V praxi je velmi oblíbená pro zaměstnance i zaměstnavatele práce na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. Někteří zaměstnanci pracují dokonce souběžně na dohody pro více zaměstnavatelů. Jak je to s nárokem na nemocenskou při práci na dohody?

Při práci na dohodu o provedení práce je zaměstnanec nemocensky pojištěn pouze v měsících, kdy měsíční odměna byla 10 001 Kč a více. Pouze v případě, že je měsíční odměna z dohody o provedení práce 10 001 Kč a více, tak odvádí z měsíční odměny zaměstnanec sociální pojištění a zdravotní pojištění a současně platí za zaměstnance sociální a zdravotní pojištění zaměstnavatel. Za tyto měsíce musí zaměstnavatel zaměstnance přihlásit a splnit oznamovací povinnost u místně příslušné OSSZ a příslušné zdravotní pojišťovny.

Praktický příklad 1)

Pan Horák pracuje souběžně pro dva zaměstnavatele. U zaměstnavatele A i u zaměstnavatele B pracuje pan Horák na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou 9 000 Kč. V případě pracovní neschopnosti nebude mít pan Horák nárok na nemocenskou, neboť ani u jednoho zaměstnavatele není měsíční odměna nad požadovaný limit. Měsíční odměna u dvou různých zaměstnavatelů se pro účely nároku na nemocenskou nesčítá. Když je měsíční odměna do limitu, tak se z odměny z dohody o provedení práce neplatí povinné pojistné. Ani zaměstnavatel ani zaměstnanec.

Praktický příklad 2)

Student vysoké školy pan Procházka pracuje během letních prázdnin na dohodu o provedení práce u zaměstnavatele DC. Měsíční odměna z dohody o provedení práce je ve všech měsících 14 000 Kč. Práce na dohodu o provedení práce tedy zakládá účast na nemocenském pojištění. Pan Procházka bude mít v případě delší pracovní neschopnosti nárok na nemocenskou od 15. dne pracovní neschopnosti. I studenti mají při splnění zákonných podmínek nárok na nemocenskou jako ostatní zaměstnanci.

Práce na dohodu o pracovní činnosti zakládá účast na nemocenském pojištění, pokud je měsíční odměna z dohody o pracovní činnosti 2 500 Kč a více.

Praktický příklad 3)

Paní Králová pracuje dlouhodobě pro zaměstnavatele XY na dohodu o pracovní činnosti. Na základě dohody o pracovní činnosti je možné pracovat více hodin než 300 hodin za rok jako je tomu v případě dohody o provedení práce. Měsíční odměna paní Králové však během roku značně kolísá. V některých měsících je např. 2 000 Kč a v jiných měsících např. 16 000 Kč. Paní Králová by měla nárok na nemocenskou pouze v těch měsících, kdy dosáhla rozhodného příjmu pro účast na nemocenském pojištění (tedy 2 500 Kč a více).

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí