Mateřská na druhé dítě

štítek Pojištění čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Některé maminky mají obavy, že v případě nástupu na druhou mateřskou během pobírání rodičovského příspěvku na starší dítě budou mít nízkou mateřskou, protože během rodičovské dovolené neměly žádný zdanitelný příjem. Jak je vysoká je mateřská na další dítě? A může mateřskou pobírat otec?

Nástupem na druhou mateřskou si nemůže maminka při splnění zákonných podmínek finančně pohoršit. Výše mateřské se vypočítává z předchozího příjmu, pokud však nemá maminka v rozhodném období žádný zdanitelný příjem, protože je na rodičovské dovolené se starším dítětem, tak se mateřská na mladší dítě vypočítá ze stejného vyměřovacího základu jako mateřská na starší dítě, pokud se na další mateřskou nastupuje do 4 let věku předchozího dítěte během trvání téhož zaměstnání.

Mateřskou může pobírat i otec

Mateřskou v naprosté většině případů čerpají ženy. Při splnění zákonných podmínek může být na mateřské i muž, např. když převzal dítě do péče nahrazující péči rodičů, matka dítěte zemřela, je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila, když matka dítěte nemůže o dítě pečovat pro závažné onemocnění.

Otec dítěte může být na mateřské i v případě, že uzavře s matkou dítěte písemnou dohodu. Písemná dohoda může být napsána poměrně jednoduše, musí však být uveden den, od kterého bude otec o dítě pečovat, den porodu a úředně ověřeny podpisy osobu rodičů. Nejdříve přitom může otec vystřídat matku dítěte od začátku 7. týdne po porodu. Tedy po šestinedělí. Otec dítěte by tedy pobíral mateřskou 22 týdnů.

Na mateřskou dovolenou navazuje rodičovská dovolená. Rodičovskou dovolenou může pobírat současně otec dítěte i matka dítěte, rodičovský příspěvek však v takovém případě náleží pouze jednou. Rodičovskou dovolenou je totiž zaměstnavatel povinen poskytnout na základě žádosti zaměstnance v rozsahu, v jakém je požádáno, nejdéle však do tří let věku dítěte.

Jak je to s rodičovským příspěvkem?

V případě, že jeden z rodičů má nárok na peněžitý příspěvek v mateřství (mateřskou), potom nárok na rodičovský příspěvek náleží pouze v případě, že je vyšší než mateřská. Většinou tedy v praxi ženě, která pobírá rodičovský příspěvek na starší dítě přiznáním mateřské na druhé dítě zaniká nárok na rodičovský příspěvek. Souhrnná částka rodičovského příspěvku činí 220 tisíc Kč. Uvedená částka se však nemusí vždy vybrat v plném rozsahu. Jestliže je např. zvolena tříletá varianta pobírání rodičovského příspěvku a sourozenec se narodí ve věku dvou let staršího sourozence, tak se rodičovský příspěvek na starší dítě nevyčerpá.

Nelze pobírat dva rodičovské příspěvky

Dvě dávky nemůže pobírat ani maminka, která nemá nárok na mateřskou na další dítě. Narozením dalšího dítěte nárok na rodičovský příspěvek na starší dítě vždy zaniká, nelze pobírat dva rodičovské příspěvky současně. Ihned od narození se pobírá rodičovský příspěvek na mladší dítě.

Petr Gola

Další články k tématu Peníze během rodičovství

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí