Přivýdělek během péče o dítě

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Přestože je finanční zajištění mladých rodičů během péče o malé děti v Česku v porovnání s ostatními vyspělými zeměmi světa vysoké, tak mají některé rodiny finanční problémy, neboť musí splácet hypoteční úvěr a náklady na domácnost stouply. Řešením je hledaní přivýdělku.

V prvních měsících po narození dítěte mají maminky plné ruce práce a nemají žádný čas pro případný přivýdělek. Postupem času si však může maminka během čerpání rodičovské dovolené již přivydělat. Maminky na rodičovské dovolené si mohou přivydělat závislou činnosti nebo samostatnou výdělečnou činností, když je zajištěna péče o dítě.

Související

Ideálem je dohoda o provedení práce

Zpravidla nejlepší je přivýdělek na dohodu o provedení práce. Když je měsíční odměna z dohody o provedení práce do 10 000 Kč měsíčně, tak se z měsíční odměny neplatí sociální pojištění ani zdravotní pojištění. Maminka na rodičovské dovolené může rovněž uplatnit základní slevu na poplatníka ve výši 2 070 Kč. Při měsíční odměně 10 000 Kč a méně na dohodu o provedení práce při uplatnění základní slevy na poplatníka se neplatí ani daň z příjmu fyzických osob. Na dohodu o provedení práce je možné pracovat pro jednoho zaměstnavatele maximálně 300 hodin za rok. Na základě dohod je možné pracovat i pro více zaměstnavatelů současně. Základní slevu na poplatníka je však možné uplatnit pouze u jednoho zaměstnavatele.

  • Občané pracující pouze na základě dohody o provedení práce s měsíční odměnou do limitu nemají vyřešen svůj pojistný vztah u zdravotní pojišťovny a jsou vedeni jako OBZP s povinností placení měsíčního zdravotního pojištění ve výši 13,5 % z minimální mzdy (v roce 2015 v částka 1 242 Kč, v roce 2016 v částce 1 337 Kč).
  • Maminky pobírající rodičovský příspěvek jsou však považovány pro účely placení zdravotního pojištění za státní pojištěnce a mají svůj pojistný vztah vyřešen.

Samostatná výdělečná činnost je vedlejší zdroj příjmů

Výhodné může být i zahájení samostatné výdělečné činnosti během pobírání rodičovského příspěvku. Samostatná výdělečná činnost by se pro účely placení povinného pojistného považovala za vedlejší zdroj příjmů. Sociální i zdravotní pojištění by se vypočítalo dle skutečně vypočteného vyměřovacího základu, nemusel by být dodržen minimální vyměřovací základ jako je tomu v případě hlavní samostatné výdělečné činnosti. Pokud je hrubý zisk z vedlejší samostatné výdělečné činnosti do limitu, tak se dokonce sociální pojištění vůbec neplatí. Za celý rok 2015 je limitem částka 63 865 Kč, při výponu vedlejší samostatné výdělečné činnosti po část roku se limit poměrně snižuje.

Praktický příklad

Paní Dvořáková byla po celý rok 2015 na rodičovské dovolené a pobírala rodičovský příspěvek. Současně vykonávala vedlejší samostatnou výdělečnou činnost. Hrubý zisk za celý rok 2015 byl 61 900 Kč. Na všech daňových odvodech zaplatí paní Dvořáková pouze 4 179 Kč. Sociální pojištění se neplatí, neboť hrubý zisk je do limitu a daň z příjmu se rovněž neplatí, protože se uplatní základní sleva na poplatníka. Paní Dvořáková tak zaplatí pouze zdravotní pojištění ve výši 4 179 Kč (61 900 Kč × 50 % × 13,5 %).

Petr Gola

Další články k tématu Peníze během rodičovství

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí