Svoboda versus jistota

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Být zaměstnancem nebo OSVČ? Obojí má svá pro a proti. Záleží na každém z nás, co mu více vyhovuje a kterou variantu zvolí. Ideální je vyzkoušet obě a následně si vybrat tu, která naší osobnosti více vyhovuje. V čem se zaměstnanecký poměr a samostatná výdělečná činnost nejvíce liší?

Výkon samostatné výdělečné činnosti přináší svobodu. Drobný živnostník za svoji práci zodpovídá sám sobě. Pracovní doba, pracovní postupy a samotná realizace zakázky je z velké části pouze na něm. Samostatná výdělečná činnost přináší pro řadu živnostníků tolik důležitou svobodu. Zaměstnanci jsou za svoji práci zodpovědní svým nadřízeným. Mohou prosadit své řešení, ale je to pracnější a náročnější než v případě živnostníka. Současně však mají zaměstnanci jistotu, že se mohou soustředit pouze na práci. Zajištění práce a pracovních podmínek, to vše je na zaměstnavateli.

Související

Získávání zakázek je alfou a omegou úspěchu

Všichni úspěšní živnostníci musí věnovat velmi mnoho energie získání nových zákazníků a odbytu pro nabízené výrobky nebo služby. Když není zajištěn odbyt, tak nemůže žádný živnostník fungovat a prosperovat. Zaměstnanci mají situaci ulehčenou, mohou se věnovat „pouze“ své práci.

Máte rádi pravidla a jistotu? Dobré zaměstnání je lepší

Lidé mající rádi přesnost, pravidelnost a jistotu by měli být raději zaměstnanci. V zaměstnaneckém poměru se budou cítit lépe. V prosperující společnosti budou mít každý měsíc ve sjednaném termínu výplatu na svém bankovním účtu. Budou mít jistotu alespoň čtyř týdnů dovolené během roku. Pracovní doba bude známa dopředu a lépe se bude organizovat každodenní rodinný život.

Chcete svobodu a mít možnost nadstandardních příjmů? Buďte živnostníkem

Pro koho je pracovní svoboda velmi důležitá, chce uskutečňovat své pracovní nápady a mít možnost nadstandardních příjmů, ten by měl vykonávat vlastní samostatnou výdělečnou činnost. Důležitá je však samostatnost a rozhodnost. Konečné rozhodnutí je vždy na OSVČ. Každodenní život živnostníků je odlišný od organizovaného zaměstnaneckého, kdy zaměstnavatel musí postupovat v souladu s ustanovením zákoníku práce. Živnostník si může zvolit, kdy bude pracovat a jakým způsobem. Na druhou stranu musí počítat s neplacením ze strany zákazníků. Každý živnostník se setká s nezaplacenými fakturami.

Proč zkusit oboje?

Pro profesní budoucnost a osobní spokojenost je dobré být na začátku kariéry zaměstnancem i OSVČ. Poté si vybrat, co nám přinášelo větší radost. Kdy jsme se cítili lépe. Prací, ať už jako zaměstnanci nebo OSVČ, strávíme velkou část produktivního života. Kdo dělá věci, které ho baví a naplňují, ten si více užívá života a je v pohodě. To se samozřejmě pozitivně projevuje i na osobním životě.

Petr Gola

Další články k tématu Nelehký život OSVČ

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí