Při práci na černo hrozí vysoké sankce

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Pracovat na černo se nevyplácí. Ani zadavateli takové práce ani občanovi vykonávajícímu takovou činnost. Při prokázání práce na černo hrozí vysoké finanční pokuty oběma stranám.

Především v letních měsících, kdy je více různých sezónních prací, stoupá množství nabízené práce na černo. Práce na černo je pro některé firmy i občany oblíbená, neboť z odměny se naplatí žádné daně (daň z příjmu fyzických osob, sociální pojištění ani zdravotní pojištění). Firmy nemusí plnit žádné administrativní úkony. Práce na černo (nelegální práce) je stanovena v zákoně o nezaměstnanosti (č. 435/2004 Sb.). O nelegální práci se dle § 5 jedná při výkonu závislé práce fyzickou osobou mimo pracovněprávní vztah.

Kdo v létě pracuje nejčastěji na černo?

Velmi oblíbená je během letních prázdnin práce na černo u studentů. Výhodou studentů je skutečnost, že mají vyřešen svůj pojistný vztah vůči své zdravotní pojišťovně. Zdravotní pojištění za studenty platí stát. V praxi dále pracují na černo i občané, kteří jsou v evidenci na úřadu práce. Jestliže se však prokáže občanovi v evidenci na úřadu práce, že pracoval na černo a přitom pobíral podporu v nezaměstnanosti, tak dostane nejenom vysokou pokutu, ale bude muset samozřejmě vrátit i obdrženou podporu v nezaměstnanosti.

Praktický příklad

Když má zaměstnavatel sjednanou se zaměstnancem standardní pracovní smlouvu, tak stojí firmu měsíční práce zaměstnance s hrubou měsíční mzdou 15 000 Kč celkem 20 100 Kč (15 000 Kč × 1,34). Zaměstnavatel totiž musí odvést za svého zaměstnance 25 % na sociálním pojištění a 9 % na zdravotním pojištění. Firma při práci na černo v tomto případě „ušetří“ 5 100 Kč. Dále nemusí firma platit náhradu mzdy, dovolenou a plnit povinnou administrativu. Ušetří i občan vykonávající práci na černo, neboť obdrží na ruku 15 000 Kč. Při práci na standardní smlouvu by obdržel 12 405 Kč (daň z příjmu 945 Kč, sociální pojištění 975 Kč a zdravotní pojištění 675 Kč).

Hrozí miliónové pokuty

Když kontrolní orgány, např. oblastní inspektorát práce, prokáže práci na černo, tak hrozí zadavateli takové práce pokuta od 250 tisíc Kč do 10 mil. Kč. Vysoká pokuta hrozí i vykonavateli takové práce. A to ve výši 10 tisíc Kč a v některých případech až 100 tisíc Kč. Nabízet práci na černo nebo ji vykonávat se v žádném případě nevyplácí. Statutární zástupce firmy může být vystaven i trestnímu stíhání (§ 241 trestního zákoníku), neboť není odvedeno povinné pojistné.

Spoléhat se na ústní dohodu není možné

Ještě v roce 2010 bylo možné sjednat dohodu o provedení práce ústně, přičemž odměna z dohody o provedení práce nebyla limitována. Právě na možnost sjednané dohody o provedení práce ústně se některé firmy při kontrolách odvolávaly. Legislativa však pokročila. Od roku 2011 musí být dohoda o provedení práce sjednána písemně. Proto není možné se odvolávat na ústně sjednanou dohodu o provedení práce.

Nadále však zůstává dohoda o provedení práce pro firmy i zaměstnance atraktivní. V letní sezóně je tak správným řešením pracovních činností pro firmy i občany dohoda o provedení práce.

Petr Gola

Další články k tématu Nelegální práce

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí