Jak moc zásluhový má být důchodový systém?

štítky Penze Právo čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Důchodový systém v Česku je nastaven nejenom na systému zásluhovosti, kdy občané s vyššími příjmy, kteří platí více na důchodovém pojištění, mají vyšší důchod než občané s nižšími příjmy, ale také na principu solidarity. Občané s nižšími příjmy mají relativně vysoký důchod, aby se nepropadli „do chudoby“.

Občané s průměrnou a vyšší mzdou by měli počítat s tím, že jejich státní důchod nebude výrazně vyšší než občanů s nižšími příjmy. Čím vyšší příjem v produktivním věku, tím vyšší musí být vlastní investice a úspory na penzi, neboť ochodem do důchodu se nejvíce sníží životní úroveň občanů s vyššími příjmy.

Princip plné zásluhovosti nemůže fungovat

V případě, že by byl v Česku důchodový systém založen pouze na principu zásluhovosti, kdy byl státní penze progresivně stoupala v závislosti na výši příjmu v produktivním věku, tak by ihned chyběly v systému peníze. Takový důchodový systém by nebylo při současných parametrech možné financovat. Možností by byla změna důchodového systému, avšak v takovém případě by měli zase občané s nižšími příjmy minimální důchody, které by nestačily k životu a byli by stejně odkázáni na sociální dávky a tlak na veřejné výdaje by byl enormní.

  • Z uvedeného důvodu je ve většině vyspělých zemí světa uplatňován princip redukce při výpočtu důchodu, který posiluje princip solidarity.
  • Pouze na principu zásluhovosti nefunguje žádný důchodový systém v členských zemích OECD.

Stejně vysoký důchod je demotivující

V případě, že by měli všichni občané stejně vysoký důchod, bez ohledu na výši příjmu v produktivním věku, ze kterých bylo odváděno důchodové pojištění a počtu odpracovaných let, tak by byl tento systém demotivující a „nespravedlivý“. Najít optimální nastavení důchodových parametrů není tedy snadné a mezi vyspělými zeměmi světa existují značné rozdíly.

 

Propojení principu zásluhovosti a solidarity v Česku

Vzájemné nastavení principu zásluhovosti a solidarity při výpočtu státního důchodu není jednoduché. Názory na to, jak moc má být důchodový systém posilovat princip zásluhovosti, se různí. V Česku je však vlivem redukce při výpočtu důchodu poměrně „rovnostářský“ výpočet důchodu.

Praktický příklad

Pan Novák získá dobu pojištění 40 let a jeho průměrná mzda v současné hodnotě za odpracované roky bude 10 000 Kč. Naproti tomu pan Novotný získá rovněž dobu pojištění 40 let, ale jeho průměrná mzda v současné hodnotě bude 50 000 Kč. Jak moc se budou důchody pana Nováka a pana Novotného lišit?

  • Měsíční důchod pana Nováka (dle výpočtu v roce 2013) bude 8 330 Kč. Měsíční důchod pana Nováka bude dosahovat 83,3 % jeho hrubé mzdy.
  • Měsíční důchod pana Novotného (dle výpočtu důchodu v roce 2013) bude 14 461 Kč. Měsíční důchod pana Novotného bude činit 28,9 % jeho hrubé mzdy.

Jak tedy vidíme na názorném výpočtu, tak s rostoucím příjmem stoupá v Česku důchod, avšak pozvolna. Pan Novotný má sice 5x vyšší mzdu než pan Novák a platil na důchodovém pojištění tedy pětkrát více, ale měsíční důchod má vyšší pouze 1,7krát.

Petr Gola

Další články k tématu Proč bude penze nižší

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí