Rodičovská dovolená a výpověď

štítky Právo Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Během rodičovské dovolené jsou maminky chráněny zákoníkem práce, výpověď od svého zaměstnavatele mohou dostat pouze ve výjimečných případech. Jak je to s návratem do práce po mateřské?

V praxi nejběžnějším typem výpovědi ze strany zaměstnavatele je pro nadbytečnost dle § 52, písmena c). Tuto výpověď však nemůže zaměstnavatel zaměstnanci během ochranné doby, kde patří čerpání rodičovské dovolené, podat.

Výjimečné případy

Přesto rodičovské dovolené, která navazuje na mateřskou dovolenou, může zaměstnankyně dostat výpověď, avšak pouze ve výjimečných případech, těmito nejčastějšími případy jsou:

  • ruší-li se zaměstnavatele nebo jeho část
  • přemísťuje se zaměstnavatele nebo jeho část

Dohodu lze ukončit pracovní poměr vždy, tedy i během rodičovské dovolené. Když je v dohodě o ukončení pracovního poměru uveden důvod ukončení pracovního poměru (např. nadbytečnost), tak vzniká nárok na odstupné. V případě, že pracovní poměr trval alespoň dva roky, tak činí odstupné trojnásobek průměrného výdělku.

Dřívější návrat do práce

Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci rodičovskou dovolenou v rozsahu, v jakém si požádá. Nejdéle však do tří let věku dítěte. V některých případech se stává, že se chce maminka vrátit z rodičovské dovolené do práce dříve než po třech letech, které původně maminka plánovala. Dřívější návrat do práce je však možný, když s ním zaměstnavatel souhlasí.

Dřívější návrat zaměstnankyně do práce není mnohdy pro zaměstnavatele snadný, neboť již má objem práce zvládnutý, neboť zpravidla přijal náhradu. V některých případech jsou však zaměstnavatelé rádi, že se zaměstnankyně chce vrátit do práce dříve. Dohoda je ideálním řešením. Vždy je vhodné řešit danou situaci se zaměstnavatelem dopředu a vše s ním prokonzultovat.

Dřívější návrat do práce z rodičovské dovolené může být v praxi komplikovaný. S prodloužením rodičovské dovolené však není žádný legislativní problém. Zaměstnavatel je totiž povinen ze zákona poskytnou zaměstnankyni rodičovskou dovolenou v rozsahu, v jakém si zaměstnankyně (zaměstnanec) požádá, nejdéle však do tří let věku dítěte. Žádosti o prodloužení rodičovské dovolené např. ze dvou let na tři roky je zaměstnavatel povinen vyhovět.

 

Proč pamatovat na dobré pracovní vztahy?

Ideální je samozřejmě situace, kdy si zaměstnanec se zaměstnavatelem vychází vstříc. Jestliže totiž např. zaměstnankyně znenadání prodlouží rodičovskou dovolenou, tak to může zaměstnavateli komplikovat situaci, neboť s danou možností při svém plánování nepočítal. Někdy se může stát, že v takových případech dá zaměstnavatel zaměstnankyni standardní výpověď po návratu do zaměstnání po skončení rodičovské dovolené.

Proč pamatovat na odstupné?

Při ukončení pracovního poměru je vhodné pamatovat na situace, kdy náleží odstupné a kdy nikoliv. V některých případech může právě možnost dostat odstupné ovlivnit postup zaměstnance, ale i zaměstnavatele.

  • Nárok na odstupné má dle § 67 odst. 1 zákoníku práce v platném znění, zaměstnanec, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) – c) zákoníku práce nebo dohodou, kde je uveden některý z těchto důvodů. Zaměstnanec má nárok na odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku, jestliže pracovní poměr trval alespoň dva roky.
  • Aby měla zaměstnankyně na základě dohody o ukončení pracovního poměru během rodičovské dovolené měla na odstupné, tak by v dohodě musel být přímo uveden důvod ukončení pracovního poměru (např. nadbytečnost).

Petr Gola

Další články k tématu Rodičovská dovolená

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí