Český veřejný dluh v evropském kontextu

štítky Investice Politika čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Vývoj veřejného zadlužení České republiky lze interpretovat velmi různorodě a s různými znaménky hodnocení. Při pohledu na jeho optický nárůst, zveřejňovaný on-line na příslušných informačních serverech, člověka může jímat hrůza, když není schopen během jediné vteřiny vůbec registrovat nárůst částek v řádu miliónů korun.

Toto je však interpretace značně „lidová“, ignorující navíc elementární komparaci nárůstu zadlužení v jiných zemích.

Příliš lichotivě nevyznívá ani druhý pohled, hovořící o tom, že ještě před 15 lety byl objem českého veřejného dluhu přibližně desetinový. Třetí neradostnou zprávou je, že veřejný dluh se u nás nesplácí – jistina stále narůstá, „pouze“ se hradí úroky.

A jsme u příznivějších zpráv. Ony úroky jsou v českém případě jedny z nejnižších v Evropě a tak i náklady financování našeho veřejného dluhu jsou v porovnání se zbytkem Evropy nevysoké. To vede i k tomu, že dluhová služba v našem případě ještě neujídá nadměrný objem výdajů a nedochází tak k paralýze fungování veřejné služby z důvodu kritického nedostatku finančních prostředků. Nízké náklady financování veřejného dluhu jsou současně i projevem nízkého rizika, které investorská komunita ve vztahu k české ekonomice a jejímu vývoji vnímá.

A pak je tu samozřejmě stále „výkladní skříň“ vývoje veřejného dluhu České republiky – jeho míra vztažená k HDP se pohybuje na úrovni 45 %, průměr EU je dvojnásobný a v případě největšího fiskálního hříšníka EU dokonce téměř čtyřnásobný. Na druhou stranu je pravda, že estonský stát dokáže fungovat s kumulativním dluhem 8 % HDP a lucemburský 15 % anebo, že ten švédský dokázal tuto míru za přibližně 15 let snížit z více než 70 % na méně než 40 %.

Přestože vývoj veřejného zadlužení není v českém případě akutní problém, je jeho dynamika varující a stojí za úvahu zabývat se jejím zastavením, které nepřinese pouze budoucí ekonomické oživení. Strukturální změny především na výdajové straně a její užitečnější vynakládání je cestou dalšího racionálního postupu.

Petr Zahradník,

hlavní ekonom

Conseq Investment Management,a. s.,

člen Národní ekonomické rady vlády (NERV)

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí