Zkušenosti jsou potřeba

štítky Stalo se Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Hledat nebo změnit práci po padesátce není mnohdy snadné. Někdy však právě naopak, vždyť zkušenosti jsou ve firmách velmi zapotřebí. Nejenom odborné, ale rovněž mezilidské a životní zkušenosti. I občané v předdůchodovém věku se nemusí bát změnit práci, mají pořád co nabídnout.

Zkušenost jsou hlavní devízou občanů v předdůchodovém věku. Všechny úspěšné firmy se přitom bez zkušených zaměstnanců neobejdou, zvláště pokud mají nadále chuť a elán do práce. Moderní personalisté jsou naopak rádi, když na pozice vyžadující klid a nadhled, mohou vybírat i ze starších uchazečů o práci.

Změna je život

Někteří padesátníci jsou sice v práci nespokojeni, ale bojí se přitom změnit pracovní pozici. Mají strach, že by nemuseli uspět a že to do důchodu nějak vydrží. V případě nespokojenosti však není řešením vše vydržet, ale hledat lepší řešení. Dnešní padesátníci mají přitom do důchodu i více než 10 let, a to je dost dlouhá doba. Změnit při nespokojenosti práci se ještě rozhodně vyplatí.

Např. důchodový věk muže narozeného v roce 1959  (má 54 let) je 64 let, do důchodu má tedy ještě 10 let. Mladší občané mají důchodový věk ještě vyšší, takže jim do řádného důchodu zbývá ještě více let.

Zkušení pracovníci zvládají problémy

Ve všech lidských činnostech jsou zkušenosti velmi zapotřebí. Nepříznivé události zkušené pracovníky méně stresují a vyvádějí z míry. Méně propadají panice. Trpělivost a rozvaha jsou velkým aktivem starších zaměstnanců.

Většinou jsou starší zaměstnanci loajální a ochotni pracovat za nižší mzdu. Což jsou rozhodně velmi důležité aspekty pro zaměstnavatele při výběru nových zaměstnanců.

Důležitá je chuť a elán

Starší zaměstnanci, kteří ještě chtějí pracovat a něco dokázat, jsou velmi výkonní. Vždyť výkonnost nejvíce ovlivňuje chuť a elán, nikoli věk. Nejvýkonnější zaměstnanci jsou ti, které práce baví. Když dělá starší zaměstanec práci, která ho uspokojuje, tak má mnohem lepší výsledky než mladší kolega, kterého práce nebaví. Zkušení personalisté navíc při pohovoru poznají, pro které zaměstnance je práce zábavná, právě ti mají nejvíce nápadů.

Nemocnost starších zaměstnanců je paradoxně mnohdy nižší než mladších zaměstnanců. Navíc již nečerpají ošetřovné, neboť mají velké děti.

Starší zaměstnanci se více soustředí na práci, neboť nemusí každý den rychle vyzvednout děti ze školky nebo vozit do kroužků. Firma, která dá starším zaměstnancům šanci, získá loajální zaměstnance.

Starší zaměstnanci se však nesmí bát na své přednoti upozornit a o novou pracovní pozici se „prát“. Personalisté a vedoucí zaměstnanci vycítí opravdový zájem.

 

Do důchodu odcházíme později

V Česku se důchodový věk rok od roku prodlužuje. V práci trávíme více času než naši rodiče. V jakémkoliv věku je možné změnit práci, která nás nebaví, za vysněnou práci. I zaměstannci starší padesáti let by se neměli bát změnit práci a jít si za svým snem a dělat práci, která je bude uspokojovat. Nebo začít po padesátce podnikat. Vždyť do důchodu je pořád tak daleko.

Petr Gola

Další články k tématu Hledáme novou práci

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí