Proč myslet na penzi co nejdříve?

štítky Investice Penze Spoření čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Když chceme uskutečňovat naše sny a přání, musíme řídit a plánovat naše finanční příjmy a výdaje. Pravidelné sestavování a dodržování rodinného rozpočtu je velmi důležité. A tvoření „finančního polštáře“ na penzi by mělo být nedílnou součástí rodinnch financí.

I občané, kteří vstoupí do II. pilíře, by měli současně ještě spořit na penzi. Nejvíce by měli na penzi spořit a investovat OSVČ. Bez vlastních prostředků bude život v penzi rok od roku těžší a chudší. Zajistit se na penzi však není vůbec snadné. Inflace bude vždy nepřítelem našich úspor. Finanční trhy budou vždy procházet velkými změnami. Největší naší životní investicí by však měla být naše rodina. Vždyť než začal vyplácet penze stát, tak byla rodinná pomoc na prvním místě.

Řešením je dlouhodobé investování

Dlouhodobé investování a spoření má největší šanci odolat výkyvům v čase. Proto je nutné na penzi myslet co nejdříve. I když je to zvláštní, tak je zapotřebí mít finanční plán k zajištění na penzi ve třiceti letech. Finanční vzdělání a vlastní odpovědnsot jsou tedy pro budoucnost velmi důležité. Rodinný rozpočet a finanční plánování je náš pomocník. Pro náš spokojený život je hlavní stanovit si splnitelné sny, které můžeme ovlivnit. Pravděpodobně se vaše příjmy budou v budoucnu zvyšovat, vždy ale při plánování počítejte s horší variantou.

Investujme pravidelně

Pravidelnost a včasnost. To jsou klíčová slova pro vlastní zajištění na penzi. Lze třeba začít s nižšími částkami a postupně je zvyšovat. Rodinným financím je potřeba věnovat čas. Pravidelná konzultace s naším poradcem se vyplatí. Možnosti na finančním trhu se mění, stejně tak i naše šance na zajímavé zhodnocení v požadovaném časovém horizontu.

Význam celoživotního vzdělávání

Na významu bude v příštích letech rovněž přibývat důležitost celoživotního vzdělávání. Umět se celý život učit novým věcem, být stále aktivní a nebát se nových věcí. Starší občané mají dostatek potřebných zkušeností. Proto i v důchodovém věku mají co zaměstnavatelům nabídnout. V případě dobrého zdravotního stavu lze pracovat i po dosažení důchodového věku třeba na částečný úvazek. Zdravý životní styl, pozitivní myšlení a touha po nových znalostech a dovednostech jsou předpokladem, jak být co nejdéle pracovně aktivní.

Kdy si začít spořit?

Protože státní penze ve všech vyspělých zemích zdaleka nezaručuje občanům životní standard, na který byli zvyklí před odchodem do důchodu, zvyšuje se význam soukromého spoření. Nejzodpovědněji k tomu přistupují Britové, kteří si začínají na vlastní penzi spořit v průměru již ve 28 letech. Následují Kanaďané a Američané, kteří si začínají spořit ve 30 letech. V západní Evropě si občané začínají spořit na penzi v průměru ve 34 letech. Na vlastní penzi si v Británii, Kanadě či USA spoří více než 80 % všech občanů. Právě jejich zodpovědnost je důvodem, proč jsou důchodci v těchto zemích spokojení a optimističtí. Soukromé úspory jsou vyšším příjem důchodců i v Dánsku – zemi s velmi propracovaným sociálním systémem.

Petr Gola

Další články k tématu Důchodová reforma

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí