Zkoušejme konkurzy znovu a znovu

štítky Stalo se Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Pracovní místa hledají nejenom absolventi škol, ale i zkušení pracovníci. Pracovního konkurzu se během života zúčastní většina občanů. Někteří lidé jich mohou v životě absolvovat desítky. Uspět hned v prvním konkurzu se podaří málokomu, dílčí neúspěchy nás však nesmí odrazovat, i když je to někdy těžké.

Přestože jsme napsali dobrý životopis, na základě kterého jsme byli vybráni k osobnímu pohovoru, tak nakonec nemusíme pracovní místo nakonec získat. I s touto variantou je vždy potřeba počítat. Dílčí neúspěch u jednoho konkurzu berme jako šanci na úspěch v jiném, třeba pro lepší pozici. Správná motivace při hledání práce je nesmírně důležitá.

Případný neúspěch nás nesmí odradit, naopak nás zdravě nakopnout, abychom se na příště ještě lépe připravili. Při prvních konkurzech můžeme být příliš nervózní nebo přemotivovaní, což může rovněž snižovat naše šance na úspěch. Zkušenosti s konkurzy a poučení se z chyb nám v budoucnu pomůže.

Profesi budeme častěji měnit

Současná doba je velmi hektická, výraznými změnami prochází i pracovní trh. Nové firmy vznikají, jiné naopak zanikají. Proto dochází rovněž ke změně pracovních míst a pozic. Zatímco v minulosti někteří zaměstnanci vydrželi u zaměstnavatele až do důchodu, tak v budoucnu bude docházet k častější změně vykonávané profese. Věština zaměstnanců tak bude absolvovat hned několik pracovních pohovorů nebo konkurzů.

Důvodů neúspěchů může být celá řada

Úspěch v konkurzu závisí na celé řadě faktorů, které se projeví právě při osobním pohovoru. Počínaje nedostatkem odborných předpokladů, špatnou vlastní prezentací, nedostatečným osobním zaujetím nebo zkrátka příliš dobrou konkurencí u dané pozice konče. Když se neúspěšní kandidáti s odstupem času nad osobním pohovorem zamyslí, tak často intuitivně poznají, v čem to nebylo ono. Někteří personalisté tyto informace i sdělí, není to však pravidlem.

Učíme se z vlastních chyb

Všichni děláme chyby, v pracovním i osobním životě. Úspěšní lidé se právě z chyb nejvíce učí a následně je již neopakují. Proto je neúspěšný konkurz šancí, jak se profesně co nejvíce zlepšit a posunout se zase dál. Naše chyby můžeme využít ve svůj prospěch. Často právě lidé, kteří mají těžší začátek, to dotáhnou díky vlastní vůli nejdál. Lidé, kterým všechno jde samo, mají následně velký problém zvládat najednou nějaké obtíže. Několik neúspěšných pracovních pohovorů a konkurzů nás může posunout zase dál, důležitý je však pozitivní přístup.

  • Když uděláme u konkurzu chyby, které pramení z naší nedostatečné přípravy a zjištění konkrétních podkladů pro danou pozici, tak je můžeme v budoucnu napravit. Je potřeba se poučit a stejné chyby neopakovat.
  • Neúspěch při jednom osobním pohorovu nás nesmí srazit na kolena a přeměnit v osobní pasitivu. Je dobré pořád věřit v sama sebe a zkoušet to znovu a znovu, pořád lépe připravený.

Nebojme se dopředu

Pro některé uchazeče o zaměsntání jsou osobní pohovory velmi nepříjemné, necítí se dobře, a to z důvodu, že mají dopředu strach, že to špatně dopadne, že neuspějí. Možnost neúspěchu je natolik svazuje, že se nikdy nepokusí uspět u jiného zaměstnavatele pro lepší pracovní pozici. Nebudou nikdy zkoušet nové pracovní možnosti. Nevěří si. Strach z neúspěchu nebo vlastní chyby je brzdí. Není potřeba se bát a je dobré zkoušet nové výzvy. Protože jinak se těžko dostaví požadovaný pracovní úspěch.

V pracovním životě platí, stejně jako v osobním životě, že úspěšnější je ten, kdo chce uspět, kdo má větší touhu dané pracovní místo získat, než ten dko má strach z toho, že to nevyjde, že to špatně dopadne. Právě osobní elán a nadšení pro danou práci je pro mnohé personalisty velmi důležitý.

Petr Gola

Další články k tématu Hledáme novou práci

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí