Pomalu přichází krach dluhopisů – část druhá, závěrečná

štítky Investice Stalo se čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Bylo by vhodné připomenout, že experiment s tvorbou nových peněz není jen záležitostí USA, ale jedná se o celosvětovou záležitost. Jakmile dojde k tomu, že si obyčejní lidé uvědomí, že nekryté měnové systémy začínají krachovat, můžeme očekávat inflaci v celostvětovém měřítku.

odobný pokles úrokových měr jako v USA lze pozorovat v Německu, nebo Japonsku v důsledku intervencí centrálních bank do ekonomiky.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Následující graf ukazuje úrokové míry 187 států a můžeme zde vidět stejný převládající charakter jejich chování. Na první pohled to vypadá jako talíř špaget, ale když trochu poodstoupíme, můžeme vidět, že úrokové sazby rostly do roku 1980. Poté mnohé z nich začaly klesat až do vzniku současné krize. Pak došlo k jejich rozvrstvení. V Evropě úroky států PIIGS rostly, u bezpečných států jako Německo naopak klesaly.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Následující graf ukazuje zjednodušeně, jak to dopadne, když se všechny úrokové míry zprůměrují. Jedná se o jednoduchý průměr údajů z předchozího grafu. Vidíme, že navzdory široké variabilitě úrokových měr v jednotlivých státech, existuje zde charakteristický způsob chování.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Předchozích šest grafů potvrzuje, že nejrůznější úrokové sazby jsou v současné době na svých padesátiletých minimech.

Výše dluhů a nízké sazby naznačují, že růst úroků je pravděpodobný. Následující graf porovnává růst Řeckého dluhu (modře), který vyústil do růstu úrokových sazeb. Můžeme zde vidět, že když se řecké zadlužení vyšplhalo nad 100 % HDP, vyrostly úrokové sazby k 20 %. Věřitelé ztratili důvěru ve schopnost řecké vlády splácet půjčky a to se promítlo do růstu úrokových sazeb.

foto: graf – akcieatrhy.cz

V kontrastu k vývoji v Řecku, silnější země byly schopny se přizpůsobit výši růstu svého vládního nárůst a stále si udržovat mírné úrokové sazby. Vývoj v USA je uveden v následujícím grafu. Centrální banky pomáhaly vládám udržet sazby nízko i přes veliké deficity vzniklé nakupováním na dluh. Rozvahy světových centrálních bank, rychle rostou o schodky veřejných financí a zároveň drží ceny na nízkých úrovních. Je to bublina.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Když si koupíte státní dluhopisy, vydáváte svůj osud do rukou vlády. Očekáváte, že se vám peníze vrátí bez poklesu kupní síly a s přiměřeným úrokem, který dostanete oplátkou za to, že vláda smí používat vaše peníze. Můžete však nyní své peníze vládě svěřit? Dá se očekávat, že v následujícím období budeme čelit ztrátě důvěry v hodnotu dolaru, který bude doprovázen prasknutím dluhopisové bubliny.

Je to letadlo a každou chvíli spadne.

Jediné co nám zbývá, je investovat své peníze tak, aby vydělaly větší zisk, než z nich ukrojí inflace.

Zdroj: Casey Research, Bud Conrad

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí