Když do zahraničí, tak do Alp!

štítky Cestování Nakupování Stalo se čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Dle průzkumů patří mezi nejoblíbenější zahraniční destinace českých lyžařů Alpy. Na kolik ale vyjde taková dovolená pro čtyřčlennou rodinu? Co vše dostanete za své peníze? Je cena, kterou inzerují cestovní kanceláře, finální?

Mezi oblíbené destinace českých lyžařů patří již tradičně Alpy. Za lyžováním sem každoročně vyráží až půl milionu Čechů. Téměř polovina cestuje tzv. „na vlastní pěst“ a to do sousedního Rakouska. Druhá polovina přenechává starosti s vyřizováním dovolené na cestovní kanceláři. Cílovou destinací těchto klientů je hlavně Itálie.

I přesto, že v Rakousku jsou již některé sjezdovky v provozu, lidé s objednáním zájezdu spíše vyčkávají na last minute. Je to způsobeno špatnou zkušeností z loňské zimy, kdy ještě v prosinci byl nedostatek sněhu a lidé si své zájezdy museli přebookovávat.

Jaké jsou ceny zájezdů?

Průměrné ceny lyžařských zájezdů se dle cestovních kanceláří pohybují zhruba od 6 000 Kč na osobu. Zástupci CK se dále shodují, že se zkracuje průměrná délka zakoupeného zájezdu. Lidé více preferují kratší dovolenou v rozmezí čtyři až pět dní.

Zvyšuje se zájem o stále kvalitnější služby. Vyhledávanými lokalitami jsou především ty oblasti, které klientům nabízejí doplňkové služby v podobě termálních lázní nebo alespoň možnost relaxace v bazénu. Stále více klientů klade požadavek na ubytování přímo na sjezdovce.

Modelový příklad

Rakousko

Předpokládejme, že čtyřčlenná rodina s dětmi šest a patnáct let chce odjet do rakouských Alp na šest dní a to v první polovině března 2013.

Nabídka cestovní kanceláře:

  • lokalita: Pitzstal
  • ubytování: Alpenrose (prázdninový dům)
  • cena: 25 000 Kč

Výše uvedená cena zahrnuje ubytování, polopenzi a skipas na pět dní. Skipas navíc můžete využít až ve třech lyžařských střediscích.

V ceně není zahrnuta doprava. Vzdálenost z Prahy do dané lokality je zhruba 625 km. Počítáme-li i zpáteční cestu, je celkový počet ujetých kilometrů 1 250 Km. Pokud pojedete vlastním autem, do celkových nákladů za dovolenou připočtěte ještě částku cca. 3 000 Kč za dopravu.

Finální cena se tedy dostává téměř na hranici 30 000 Kč (nepočítáme vlastní útratu).

Itálie

Předpokládejme, že čtyřčlenná rodina s dětmi šest a patnáct let, chce odjet do italských Alp na pět dní a to v první polovině března 2013.

Nabídka cestovní kanceláře:

  • lokalita: Piancavallo
  • ubytování: Penzion Stella Montis**
  • cena: 16 000 Kč

Výše uvedená cena zahrnuje ubytování a polopenzi. K ceně je tedy ještě potřeba připočítat cenu za skipas. Pro čtyřčlennou rodinu skipas na pět dní vyjde kolem 11 000 Kč.

Ani v tomto případě není v ceně zahrnuta doprava. Vzdálenost z Prahy do dané lokality je zhruba 850 km. Počítáme-li i zpáteční cestu, je celkový počet ujetých kilometrů 1 700 Km. Pokud pojedete vlastním autem, do celkových nákladů za dovolenou připočtěte ještě částku cca. 4 000 Kč za dopravu.

Finální cena se tedy vyšplhá přes hranici 30 000 Kč (nepočítáme vlastní útratu).

Pozn. Výše uvedené nabídky patří mezi nejprodávanější.

Šárka Pešková

Další články k tématu Zimní dovolená

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí