Za lyžováním na Slovensko

štítky Cestování Nakupování Stalo se čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Zajímavou destinací pro zimní radovánky jsou i častokrát opomíjené slovenské Tatry. Mnoha miliónové investice z nich učinily jedno z lukrativních středisek. A co ceny? Jsou srovnatelné s Českou republikou nebo spíše dovolenou v Alpách?

Slovenské Tatry jsou jednou z alternativ, kam vyrazit za zimními aktivitami. Do osmdesátých let byly v podstatě pro české lyžaře jedinou možností, jak strávit zimní dovolenou mimo Česko. Po otevření hranic se počet českých lyžařů snížil. Velkou ránou pro Tatry byl katastrofický polom v roce 2004, kdy silný vítr během krátké chvíle pokácel několik tisíc hektarů lesa. Polom následně vystřídal lýkožrout. Další úbytek turistů, tentokrát zahraničních, byl zaznamenán po zavedení eura.

Nicméně v posledních letech zažívají Tatry nevídaný rozvoj. Za poslední roky si investice v Tatrách vyžádaly několik desítek miliónů eur (v přepočtu na české koruny se jedná o miliardy). Investice byly využity na modernizaci zimních středisek a úpravy lyžařských areálů. Cílem je znovu přilákat turistů ze všech okolních zemí, neboť Tatry mají stále co nabídnout.

Nízké nebo Vysoké Tatry?

Nízké Tatry nabízejí celkem šest hlavních lyžařských středisek – Donovaly, Čertovica, Mýto pod Ďumbierom, Tále – Chopok jih, Šachtičky a Jasná. Právě Jasná je považována za nejlepší volbu pro sjezdové lyžování. Výběr je velký, od lehkých sjezdovek po obtížné. Sjezdovky jsou jedny z nejdelších na Slovensku.

Pokud se rozhodnete vyrazit do Vysokých Tater, máte na výběr ze dvou hlavních oblastí a to mezi Tatranskou Lomnicou a Štrbským plesem. Tatranská Lomnica je jedno z nejvýše položených lyžařských středisek ve střední Evropě. Má dvě centra – Jamy a Lomnické sedlo. Centrum je vybaveno třemi kabinkovými lanovkami a jednou sedačkovou kabinkou. Celková délka sjezdovek je 9 150 m. Středisko Jamy nabízí také večerní lyžování. Štrbské pleso je také jedno z nejvýše položených středisek. Lyžařům nabízí dvě sedačkové lanovky a tři vleky. Délka sjezdovek je kolem pěti kilometrů. Na své si zde přijdou i běžkaři. Celková délka běžeckých tratí je zde 11,5 km. Štrbské pleso však není pouze lyžařským střediskem, ale i lázeňským centrem.

Více informací k jednotlivým lyžařským střediskům naleznete na:www.tatratour.cz

Modelový příklad

Nízké Tatry

Předpokládejme, že čtyřčlenná rodina s dětmi šest a patnáct let chce odjet do Vysokých Tater na osm dní a to v první polovině března 2013.

Nabídka cestovní kanceláře:

  • lokalita: Demanovská Dolina
  • ubytování: Juniorhotel Jasná***
  • cena: 21 000 Kč

Výše uvedená cena zahrnuje ubytování a polopenzi. K ceně je tedy ještě potřeba připočítat cenu za skipas. Pro čtyřčlennou rodinu skipas na pět dní vyjde téměř na 13 000 Kč.

V ceně není zahrnuta doprava. Vzdálenost z Prahy do dané lokality je zhruba 500 km. Počítáme-li i zpáteční cestu, je celkový počet ujetých kilometrů 1 000 Km. Pokud pojedete vlastním autem, do celkových nákladů za dovolenou připočtěte ještě částku cca. 2 400 Kč za dopravu.

Finální cena se tedy vyšplhá přes hranici 35 000 Kč (nepočítáme vlastní útratu).

Vysoké Tatry

Předpokládejme, že čtyřčlenná rodina s dětmi šest a patnáct let chce odjet do Vysokých Tater na osm dní a to v první polovině března 2013.

Nabídka cestovní kanceláře:

  • lokalita: Tatranské Matliare
  • ubytování: Hotel Hutník II
  • cena: 18 000 Kč

Výše uvedená cena zahrnuje ubytování a polopenzi. K ceně je tedy ještě potřeba připočítat cenu za skipas. Pro čtyřčlennou rodinu skipas na pět dní vyjde téměř na 11 000 Kč.

V ceně není zahrnuta doprava. Vzdálenost z Prahy do dané lokality je zhruba 600 km. Počítáme-li i zpáteční cestu, je celkový počet ujetých kilometrů 1 200 Km. Pokud pojedete vlastním autem, do celkových nákladů za dovolenou připočtěte ještě částku cca. 2 600 Kč za dopravu.

Finální cena se tedy vyšplhá přes hranici 30 000 Kč (nepočítáme vlastní útratu).

Pozn. Výše uvedené nabídky patří mezi nejprodávanější.

Šárka Pešková

Další články k tématu Zimní dovolená

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí