Lyžovačka po česku

štítky Cestování Nakupování Stalo se čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Zima se nezadržitelně blíží a tak je na čase začít plánovat zimní dovolenou. Jste-li milovníky českých hor, pak byste měli vědět, co na vás v nadcházející lyžařské sezóně 2012/2013 čeká.

Ač na řadě sjezdovek v Evropě si mohou lidé užívat zimní radovánky, v Čechách zatím panuje poměrně teplý podzim. Výjimkou byl závěr října, kdy napadl první sníh. Lyžovalo se například v Lužických horách, kde sjezdovky pokryla až 20 centimetrová vrstva sněhu. Sníh však příliš dlouho nevydržel. Kdy lze tedy očekávat opravdovou sněhovou nadílku? Na tuto otázku vám bohužel žádný z meteorologů neodpoví. Pokud ano, je to spíš jen domněnka. Kvalitní předpověď je maximálně na deset dnů dopředu.

V České republice je nejstabilnější počasí na lyže v měsíci březnu. Problém však může být s kvalitou sněhu. A tak, jste-li opravdovými milovníky lyžování a na „prašan“ nedáte dopustit, budete se muset smířit i s možnou nepřízní počasí. Případné nedostatky sněhu, ať už z pohledu jeho množství, či kvality, napraví sněžná děla. Díky nim může být lyžařská sezóna zahájena klidně už koncem listopadu, nebo naopak mohou sezónu o něco prodloužit. Podmínkou je ale mrazivé počasí.

Novinky pro sezónu 2012/2013

Česká republika nabízí nepřeberné množství lyžařských středisek a areálů. Některé jsou více známé, jiné jsou známé spíše lokálně. Rozdíl je jak v šíři a kvalitě poskytovaných služeb, tak samozřejmě i v ceně za případné ubytování či skipasy a další doplňkové služby.

Pro nadcházející sezónu 2012/2013 se čeští lyžaři musí připravit na mírné zdražování skipasů v řádu desítek korun, v průměru o pět až deset procent. Provozovatele sjezdovek tak reagují jednak na zvyšující se sazbu DPH pro nadcházející rok, jednak na rostoucí ceny energií a nafty.

Lyžařská střediska ve snaze toto zdražení kompenzovat pro své hosty připravila řadu bonusových a slevových programů. Zvýhodňovány jsou především více denní pobyty pro rodiny s dětmi. Na slevy se mohou těšit také studenti či senioři.

Slevy však nejsou to jediné, na co chtějí čeští majitelé lanovek a vleků nalákat nové hosty. Uvědomují si totiž, že kromě samotného lyžování je potřeba nabídnout i další služby. Novinkami jsou nově vybudované wellness hotely, či modernizace stávajících hotelů a jimi poskytovaných služeb. Pro rodiny dětmi budou jistě zajímavá střediska nabízející dětské areály s hracími prvky nebo také lyžařskými koberci. Zajímavou službou je také hlídání dětí. Nezbytností jsou doprovodné programy pro děti např. v podobě závodů, sáňkování atd.

Kam vyrazit?

Tradičním horským střediskem pro rekreaci jsou Krkonoše, které patří mezi nejvyhledávanější oblasti v Čechách. Návštěvníkům nabízí kvalitní a pestré podmínky pro sjezdové lyžování a rozsáhlé sítě běžeckých tratí. Samozřejmostí jsou také doplňkové služby v podobě školy lyžování, půjčovny lyží, skibusů a oblíbeného nočního lyžování.

Neméně zajímavými lokalitami jsou pak Krušné hory, Jizerské hory, Orlické hory, Jeseníky a Beskydy. Na jihu Čech je to pak Šumava.

Šárka Pešková

Další články k tématu Zimní dovolená

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí