Třetí pilíř důchodové reformy – penzijní připojištění 2013

štítky Daně Penze Pojištění čtení na 3 minuty

foto: ilustrační fotografie

Důchodová reforma má, jak známo, tři pilíře. Prvním je průběžný důchodový systém, stále dominantní forma „spoření“ na důchod. Druhým je dobrovolnéspoření v nových penzijních fondech, kam budou účastníci odvádět 5 % (3+2%) své mzdy. Penzijní připojištění, které občané ČR využívají už od roku 1994 ke spoření na stáří, tedytřetí pilíř důchodové reformy,ale také prochází razantní proměnou.

Penzijní připojištění dnes

Současné penzijní připojištění má poměrně dobrou pověst. Zejména v minulosti svým účastníkům hodně vynášelo, je hned dvakrát podporováno státem a navíc v něm účastníci nemohou o své peníze přijít.

Podpora státu stále zůstává, jen se o něco změní podmínky, respektive limity, pro její získání. Výnosy ovšem v posledních letech výrazně klesly a také garance nezáporného zhodnocení bude dostupná pouze pro smlouvy uzavřené do konce listopadu 2012.

Penzijní připojištění je tedy garantovaným spořením se státním příspěvkem(až 1 800 Kč ročně) a slevou na dani (dalších až 1 800 Kč ročně). Současné smlouvy pak mají i další specifika, která koncem roku u nových smluv přítomna nebudou – například takzvanou výsluhovou penzi. Ta, pokud je ve smlouvě penzijního připojištění sjednána, umožňuje účastníkům vybrat už po 15 letech spoření až 50 % z naspořené částky, a to včetně státních příspěvků, zhodnocení a příspěvků zaměstnavatele – jednoduše 50 % z celé částky naspořených peněz.

Postupné změny začaly už v únoru 2012

Penzijní připojištění prochází změnami na etapy. První změnase udála už v únoru roku 2012, jako příprava na výraznější změny na konci roku. Pouze do 28. února roku 2012bylo možné přestupovat z jednoho penzijního fondu do druhého. Důvodem je zejména nutnost připravit fondy na zásadní transformaci, která proběhne v prosinci. I po únoru si mohou zájemci nové smlouvy sjednat, ale stávající klienti penzijních fondů už nemohou přestoupit k fondu jinému (leda zrušit a založit nové, což je krajně nevýhodné).

Druhá změna je pak už „naplno“. Jde o konec možnosti sjednávat penzijní připojištění v současné podobě, jak je popsáno v předcházející části článku. Nové smlouvy lze postaru sjednat pouze do 30. listopadu 2012, poté už pouze podle pravidel nových. Klienti s již uzavřenou smlouvou budou mít od prosince 2012 dvě možnosti – mohou pokračovat v penzijním připojištění podle dosavadních pravidel, nebo mohou přestoupit do nových fondů a přistoupit tak na nová pravidla.

Penzijní připojištění od roku 2013

Největší změnou, kteroupenzijní připojištění v roce 2013projde, bude změna výše státního příspěvku. Ten bude nově poskytován pouze účastníkům, kteří si spoří alespoň 300 Kč měsíčně. Pro ně bude připraven příspěvek ve výši 90 Kč. Maximální příspěvek bude 230 Kč a to pro účastníky, kteří spoří 1 000 Kč měsíčně, nebo více. Pro příspěvky nad 1 000 Kč bude poskytována daňová výhoda, jako u stávajícího penzijního připojištění. Maximální roční bonus od státu: příspěvek 2 760 Kč a vrácená daň 1 800 Kč, budou poskytovány klientům, kteří spoří alespoň 24 000 Kč ročně (2 000 Kč měsíčně). Tato změna se týká transformovaných i účastnických fondů, viz níže.

Transformovaný a účastnický fond

Ještě je nutné se vrátit ke změně samotné podstaty penzijního připojištění na začátku prosince 2012. Stávající penzijní připojištění bude nadále pokračovat skrze transformované fondy. Do nich budou automaticky převedeni všichni „předprosincoví“ klienti penzijních fondů. Těm zůstane garance nezáporného zhodnocení, (je-li sjednána) výsluhová penzei velmi konzervativní rozložení investic fondu.

Do novinky, účastnických fondů, bude vstup možný dvěma způsoby. Automaticky pro všechny nové smlouvy o penzijním připojištění po listopadu 2012, nebo převodem z transformovaného fondu. Naopak, do transformovaného fondu už se od prosince 2012 nikdo nedostane. Účastnické fondy svým klientům negarantují nezáporné zhodnocení – jejich klienti tedy mohou i o své peníze přijít. Zároveň účastnický fond umožní svým klientům zvolit si investiční strategii (i více investičních strategií) a to ze čtyř: fond státních dluhopisů, konzervativní fond, vyvážený fond a dynamický fond. Každý účastník se tak stane částečně zodpovědným za zhodnocení svých financí – zvolením bezpečnějšího fondu je riziko ztráty nízké, ale šance na vyšší zhodnocení taktéž. Naopak, dynamický fond může raketově růst (investice do akcií) a záhy stejně raketově padat.

Více informací o penzijním připojištění a důchodové reformě naleznetezde

Kateřina Zvoníková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí