Druhý pilíř důchodové reformy

štítky Investice Penze Spoření čtení na 4 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

S rokem 2013 přichází k životu nejdůležitější část důchodové reformy, její takzvaný druhý pilíř. Ten je zleva i zprava kritizovaný, ale soudy není dobré vynášet bez dostatku informací. Na základě tohoto článku se může každý sám rozhodnout, zda je budoucnost druhého pilíře i jeho budoucností, nebo jestli ke spoření na penzi využije jiné způsoby.

Proč je druhý pilíř zaveden

Důvodem je stárnutí populace. Stárnutí populace má dalekosáhlé důsledky pro důchodový systém. Nejprve je však nutné pochopit průběžný důchodový systém, na který je dnešní Česká republika nastavená.

Ten funguje tak, že lidé v ekonomicky aktivním věku (pracovní síla) odvádějí ze svého výdělku část peněz na důchodové zabezpečení (28 % ze mzdy!). Tyto peníze jsou ihned použity na penze důchodců. To je ideální systém při silném růstu počtu obyvatel, kdy počet osob v ekonomicky aktivním věku mnohonásobně převyšuje počet seniorů. Dnešek, a hlavně budoucnost, však ukazují jiný obrázek – počet osob v ekonomicky aktivním věku klesá, zatímco počet důchodců raketově roste díky kvalitní zdravotní péči a tím i prodloužení délky života. Ubývá tedy těch, kteří platí, a přibývá těch, kteří berou. Nutno podotknout, že senioři mají na tyto peníze všechny nároky, protože před desítkami let také živili ty své předchůdce – dříve to byli oni, kdo projevovali takzvanou mezigenerační solidaritu, dnes to jsou plátci pojistného na důchodové zabezpečení, kdo ji projevuje jim. To nic nemění na tom, že průběžný důchodový systém je za současného demografického vývoje neudržitelný.

A druhý pilíř je odpovědí na tento stav. Odpovědí, která zhruba nastiňuje budoucí vývoj, kterým je přechod od průběžného důchodového systému ke kapitálovému financování.

Jak druhý pilíř funguje

Druhý pilíř funguje de facto stejně, jako kterékoliv jiné spoření s investováním vložených peněz, a bude takřka totožný s třetím pilířem, protože penzijní připojištění v roce 2013 čekají zásadní změny (ztráta garance nezáporného zhodnocení, širší možnosti investování fondů,…). Opět, stejně jako penzijní připojištění (neboli třetí pilíř důchodové reformy), je však podporován státem. Ten kdo si zvolí, že se chce druhého pilíře účastnit, nebude na důchodové zabezpečení platit 28 %, ale pouze 25 % ze své mzdy. Ta zbývající tři procenta budou vložena do penzijních fondů, ke kterým každý účastník přidá další 2 % ze své mzdy. Každý účastník tedy vloží měsíčně 5 % ze své mzdy do fondu, který bude s jeho penězi dále hospodařit. Teď malý rozbor:

- 3 % budou odebrána z důchodového zabezpečení, čímž se sníží výběr peněz do státní pokladny a tím i objem peněz na vyplácení penzí (který se stát snaží kompenzovat růstem DPH)

- 2 další procenta přispěje sám účastník z toho, co by jinak dostal ve výplatě

- Zvýšení DPH a 2 % ze mzdy jsou už velkou cenou za tento nesmělý krok, který zajistí zhruba 10% odpoutání se od průběžného důchodového systému (asi o 10 % se sníží státní důchod účastníkům druhého pilíře, jehož smyslem je tuto ztrátu nahradit a ještě penzi zvýšit)

- Dá se očekávat, žedůchodová reforma bude obrovskou zátěží pro mladší generace, které budou muset stále ještě dotovat průběžný důchodový systém, ale sami už si budou muset naspořit takřka vše skrze druhý pilíř a další formy kapitálového financování. Půjde o generaci, která bude mezigeneračně solidní, ale která se vrácení této solidarity ve větší míře už nedočká. Změna je to však nevyhnutelná a při dostatečně plynulém přechodu snad nedojde k žádným sociálním katastrofám.

Zhodnocení, nebo propad?

Potud je vše logické – společnost za předchozí baby-boomy a současnou stagnaci musí zaplatit. Problém druhého pilíře je jinde – 5 % odebraných z platu není málo a tyto peníze bude spravovat fond. Tento fond bude peníze investovat a to bez garance. Když se bude dařit, fond připíše zhodnocení. Když ale ne, lidé mohou o velkou část svých peněz přijít. Jediným produktem pro spoření na penzi, který garantuje nezáporné zhodnocení a zároveň je zvýhodňován státem, je penzijní připojištění (ale i to jen u smluv uzavřených do konce listopadu 2012), viz portálpfondy.cz.

Komu se druhý pilíř vyplatí

Odhady výhodnosti druhého pilíře se opírají o poměrně optimistické výhledy na hospodaření fondů. Zhodnocení by se mělo pohybovat nad hranicí tří procent ročně, doba spoření nad 25 roků a čím vyšší mzda, tím se druhý pilíř vyplatí více. Pro přesný výpočet (na základě nepřesných odhadů) lze použít penzijní kalkulátor Ministerstva práce a sociálních věcí.

Kateřina Zvoníková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí