Jak vyjít s jedním platem?

štítky Nakupování Účty čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Přestože jsou podmínky pro mladé rodiny v Česku v porovnání s ostatními evropskými zeměmi příznivé, tak je často velmi obtížné vyjít s jedním platem. Kde může mladá rodina hledat finanční rezervy a dodatečné finanční příjmy?

Možnosti, jak zlepšit finanční situaci rodiny jsou v podstatě dvě. Zvýšení rodinných příjmů a omezení rodinných výdajů. Základem hospodaření je tedy mít rodinnou kasu pod kontrolou a pravidelně sestavovat rodinný rozpočet. Mladé rodiny se musí finančně zabezpečit mnohem více než jejich rodiče. Nejdříve je zapotřebí pořídit si vlastní bydlení, následně našetřit dětem na studia a ještě se stihnout dostatečně zabezpečit na penzi. S našimi dětmi chceme v létě jezdit na dovolenou nebo si koupit nové auto. Plánování a řízení rodinných financí je cestou, jak toho zvládnout co nejvíce. Dobrý finanční plán je dneska pro mladé rodiny téměř nutností.

Rodinný rozpočet sestavujeme pravidelně

Abychom měli více peněz na rodinnou zábavu a koníčky, tak je potřeba současně se snažit zvýšit rodinné příjmy a omezit rodinné výdaje. Zvýšit příjmy není snadné. Ale určitě stojí za to se kouknout na internet a zkusit najít nějakou brigádu. Během rodičovské dovolené si může přivydělat i maminka. Rovněž tatínek může vyhledávat jednorázové brigády. Když nemůžeme v současné době zvýšit rodinné příjmy, neboť nemáme v práci šanci na přidání a nemůžeme najít lépe placenou práci, tak se o to více zaměřujeme na snižování výdajů.

Nejvýhodnější je dohoda o provedení práce

Pokud má rodina možnost přivýdělku a časově lze práci a starost o dítě sladit, tak je právě přivýdělek během rodičovské dovolené ideálním dodatečným finančním zdrojem. Na několik hodin týdně si může přivydělat tatínek i maminka. Výhodná je především dohoda o provedení práce. Když si přivyděláme na základě dohody o provedení práce, tak šetříme na povinných odvodech. Jestliže je odměna z dohody o provedení práce za měsíc nižší než 10 000 Kč, tak z dané odměny neodvádíme sociální ani zdravotní pojištění. Pro jednoho zaměstnavatele můžeme během roku pracovat na základě dohody o provedení práce až 300 hodin.

Víme, za co utrácíme?

Výdaje se však dají omezit téměř vždy. Základem je však plánování a řízení rodinného rozpočtu. Rodinný rozpočet je potřeba sestavovat pravidelně a vždy jej dodržet. Třeba měsíčně. Rodinný rozpočet je velmi důležitý. Vždy je nutné přesně vědět, za co a kolik rodina utrácí. Pro sestavení rodinného rozpočtu nepotřebujeme znát složité matematické vzorce ani výpočty. Prvním krokem je vyčíslení všech rodinných příjmů. Naše výdaje se musí odvíjet od příjmů. V opačném případě se můžeme dostat do finančních problémů. Výdajové položky sepisujeme velmi pečlivě. Právě zde se budeme snažit hledat rezervy a možnosti dodatečných úspor. Prvním krokem je omezení nepovinných výdajů na minimum a u povinných výdajů zkusit najít rezervy. Každá stokoruna dobrá.

Internet – pomocník mladé rodiny

Především mladé rodiny mohou díky nákupům přes internet výrazně ušetřit. Požadované zboží můžeme díky internetu koupit levněji, než v kamenných obchodech. Na internetu najdeme několik srovnávačů cen. Internet je zkrátka velkým pomocníkem. Díky internetu můžeme kupovat i použité zboží. Především u dětí, které z oblečení rychle vyrostou. Kupovat přes internet se především vyplatí sportovní zboží (lyže, kolo, brusle). Rovněž však na internetu můžeme prodávat věci, ze kterých již naše děti vyrostly. Děti rychle rostou, kupovat každý rok nové lyžařské vybavení, oblečení nebo kolo je finančně velice nákladné. Zvláště pokud to nemůže zdědit mladší sourozenec. Což je běžné, když máme syna a dceru nebo je mezi sourozenci větší věkový rozdíl.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí