Nejvyšší čas na hypotéku?

štítek Realitní trh čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Nastal ten správný čas pustit se do hypotéky? Budou se sazby dramaticky zvyšovat nebo se vyplatí ještě počkat? Budou ceny nemovitostí dál nerušeně růst nebo se cenová bublina chystá co nevidět prasknout? Tyto nelehké otázky, které v současnosti trápí tisíce českých domácností, mohou mít překvapivě jednoduchou odpověď. Stačí pouze správně číst současné trendy na trhu.

Hypotéka opět produktem horních deseti procent?

Hypoteční úvěr se mezi běžnému člověku nedostupné produkty už nevrátí, ráj nízkých sazeb a rozličných pobídek ze strany bank je ovšem také nenávratně pryč. Česká republika se už i v oblasti hypotečních produktů zařadila mezi vyspělé státy, čemuž pomalu začíná odpovídat i nabídka bank a výše úrokových sazeb. V průměru jsou sice základní sazby stále pod úrovní EU, ale nezadržitelně se této hladině přibližují. Rok 2007 se tak stane posledním rokem, kdy budou moct klienti českých bank využít komparativních výhod oproti svým západním sousedům a pořídit si nadmíru výhodnou hypotéku.

Tyto výhody pramení ze snahy českých bank posunout český hypoteční trh na úroveň běžnou ve vyspělém světě. Více než stoprocentní meziroční růst v objemu hypoték napovídá, že se nízké sazby, které se často pohybovaly na hranici rentability, vyplatily. Jakmile se tento trh rozjede na plné obrátky, budou mít banky tendenci své „investice“ vybírat a promítnou své počáteční náklady z let 2000–2007 do hypoték uzavřených v příštím roce a dále. Opět stačí nahlédnutí k západním sousedům – na vyspělé trhy, kde např. zřízení hypotéky přijde podstatně dráž než na 5–25 tisíc běžných v ČR a marže banky v rámci úrokové sazby nepadá pod 1%. Budoucnost hypoték v ČR tak bude především ve znamení vyšších zisků bank a logicky tedy vyšších nákladů na straně klientů.

Hypotéka věcí běžnou, ovšem méně výhodnou

Stanou se tedy hypotéky nevýhodnými? Nikoliv. Hypoteční úvěr se stane běžnou součástí finančního porfolia každého z nás. Dá se zároveň očekávat, že banky zpestří svoji nabídku a přinesou mnohé novinky dosud na českém trhu neznámé, tak aby udržely svou konkurenceschopnost. Co ovšem definitivně pomine, jsou ony zlaté časy, kdy v rámci marketingu banky minimalizovaly své zisky, aby klienty přesvědčily, že hypotéka patří opravdu do každé domácnosti. Sazby pod 5% p.a. nebudou pravidlem jako nyní, ale spíše výjimkou.

Doporučení tedy zní: pokud uvažujete o pořízení nemovitosti v horizontu 1–3roky, neváhejte a svezte se na vlně výhodných „zaváděcích“ cen ještě v tomto roce. Čas pracuje proti Vám. Trendy na trhu hypoték stejně jako u cen nemovitostí hovoří jasně.

Jak se budou vyvíjet úrokové sazby do budoucna?

Vyřídit nejdříve hypotéku nebo najít nemovitost?

Kolik času si na vyřízení hypotéky vyhradit?

Tipy a triky – čeho se nebát a čeho se vyvarovat.

Na tyto i jiné otázky Vám odpoví:

Seminář s diskuzí s nezávislým odborníkem na financování nemovitostí Mgr.Jiřím Patákem, který proběhne pod záštitou Centra vlastního bydlení a Dům financí dne 28.6. v 18–19:30 na adrese Dům financí, Legerova 39, Praha 2  (nám.I.P.Pavlova, křižovatka Rumunská a Legerova). Počet míst je omezen. Případné dotazy a registrace pomocí SMS ve formátu Příjmení_Telefon na čísle 775 572 825.

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí